Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chyby Jana Prušinovského by byly o řád lepší, kdyby místo ukřivděného násilníka daly prostor traumatizované oběti

Jan Kolařík a Pavla Gajdošíková. Foto: Falcon
Jan Kolařík a Pavla Gajdošíková. Foto: Falcon

Jan Prušinovský patří jistě mezi nejtalentovanější a nejvýraznější české filmaře – jeho poslední celovečerní film Kobry a Užovky mu vynesl řadu Českých lvů, jeho seriál Most! se stal národním fenoménem, s jakým už se dnes příliš často nesetkáváme. Svou energii nyní vkládá do příprav náročné Grand Prix vznikající napříč Evropou, mezitím se ale do kin konečně dostává snímek Chyby, který kvůli koronavirové pauze ležel už nějakou dobu hotový „u ledu“. Romantické drama stvrzuje schopnosti, ale i nešvary Prušinovského rukopisu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sledujeme příběh maloměstského stavebního dělníka Tomáše (Jan Jankovský), jak žije svůj obyčejný život zhruba podle představ, jak takový obyčejný život vypadat má. Tedy s jedinou výjimkou – nezdá se, že by se příliš hrnul do vztahů, což samozřejmě jeho rodiče nedělá zrovna šťastnými.

Jednoho dne se přesto dá dohromady s až podezřele dokonalou Emou (Pavla Gajdošíková). Tato uvolněná mladá žena žila doposud nevázaně a divoce, ale v Tomášově nesmělé oddanosti nalézá důvod konečně se usadit. Divák od začátku ví, že Ema má tajemství – před asi pěti lety, jako čerstvá dospělá, hrála nějakou dobu v pornu. Tomášovi se chce po nějaké době vztahu přiznat, ten ji ale uprostřed řeči přeruší s tím, že minulost patří minulosti. Tato časovaná bomba samozřejmě nevydrží neodjištěná věčně.

Cesta hanby

Největším nedostatkem Chyb je, že ačkoliv propagační materiál a plakát se tváří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější