Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vatikánské spiknutí v lepším thrilleru než Šifra mistra Leonarda. Láska a smrt nacisty Wächtera

Nacista Wächter s částí své rodiny. Foto: archiv P. Sandse
Nacista Wächter s částí své rodiny. Foto: archiv P. Sandse

Příběh holokaustu byl popsán historiky a zpracován spisovateli, filmaři i výtvarníky z tolika úhlů, až se zdá, že k němu nelze už cokoliv přidat. Pokusy najít nějakou novou perspektivu jsou zhusta odsouzeny k tomu, opakovat stará vyprávění, která v novém podání vyznívají nepřesvědčivě. Jako všechna pravidla i toto má své výjimky a jednou z nich je Philippe Sands, jehož druhou knihu věnovanou holokaustu, nazvanou Krysí stezka, vydal v překladu Martina Pokorného Prostor.

Philippe Sands, u nás jakožto autor dosud neznámý, je významný britsko-francouzský právník, jenž se specializuje na mezinárodní právo. O mezinárodním právu přednášel po celém světě, jako právní zástupce vystupoval u řady mezinárodních tribunálů – mimo jiné u Evropského soudního dvora a Evropského soudu pro lidská práva. V současné době je profesorem právnické fakulty na Harvardu a prezidentem britského PEN klubu. Je neobyčejně plodný jako autor: vydal skoro dvě desítky odborných právnických knih, z nichž nejznámější se stal Svět bez zákona (Lawless World), v němž se zabývá právními okolnostmi války v Iráku, a též natočil film Mé nacistické dědictví (2015), v němž na pozadí rodinné historie (jeho předci se stali oběťmi holokaustu v Haliči) zkoumá i to, jak se s dědictvím nacismu vyrovnávají synové někdejších zločinců.

Krysí stezka je příběhem Otty Wächtera, nacistického pohlavára, který není sice tak známý jako Mengele a další, a to hlavně proto, že spravedlnosti unikl – podařilo se mu dostat do Říma, kde se skrýval v jednom klášteře a několik let po konci války za záhadných okolností

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější