Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O očkování dětí má zatím zájem jen malá část rodičů. Pediatři doporučují jít, vakcinologové vyčkávají

Děti od 12 let se mohou od července nechat očkovat proti covidu-19. Foto: Unsplash
Děti od 12 let se mohou od července nechat očkovat proti covidu-19. Foto: Unsplash

Mají rodiče nechat své děti starší 12 let očkovat proti covidu-19 ještě během prázdnin? Odborníci nemají jednotnou odpověď, většina oslovených lékařů vakcínu dětem nicméně doporučuje. Česká vakcinologická společnost ale zatím nevydala oficiální stanovisko a Světová zdravotnická organizace vyzývá státy, aby raději přenechaly vakcíny rozvojovým zemím, kde na covid-19 umírají lidé z nejzranitelnějších skupin.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rodiče, kteří by rádi měli své děti starší 12 let plně naočkované před začátkem školního roku, mají už skoro nejvyšší čas. K vakcíně mohou své potomky registrovat už od začátku července, zatím však projevilo zájem jen kolem 15 procent z nich. Celkem se podle dat ÚZIS dosud zaregistrovalo nebo už dostalo vakcínu 70 320 lidí ve věku 12–15 let.

„To je hodně málo. Podle mě to není jen proto, že jsou prázdniny, ale také tím, že hodně rodičů stále neví, zda dát své děti očkovat. Bohužel tu chybí vysvětlující kampaň, která by cílila právě na rodiče dětí z této věkové skupiny,“ říká dětská lékařka Daniela Verdánová z Jindřichova Hradce, která je zároveň členkou vedení odborné pediatrické společnosti.

„Denně nám volá řada rodičů, kteří se s námi chtějí o vakcíně proti covidu-19 poradit. Jako odborná společnost jednoznačně očkování dětí starších dvanácti let doporučujeme,“ dodává lékařka.

„Dětské kolektivy mohou být rizikem pro šíření choroby a její případné přenesení do rodin, proto považujeme očkování dětí proti onemocnění covid-19 za důležité. U plně naočkovaných dětí předpokládáme, že by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější