Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Byl jednou jeden člověk.“ Sbírka rodinných pokladů ukazuje, jak žili obyčejní lidé

Koláž: Databáze dějin všedního dne
Koláž: Databáze dějin všedního dne

Okupaci v srpnu 1968 či mnichovskou dohodu mají historici detailně zmapovanou. Jak ale žili v minulých epochách obyčejní lidé, pomáhá zdokumentovat Databáze dějin všedního dne, do které může rodinnou archiválií přispět kdokoliv. Zájem o projekt má rozproudit aktuální kampaň.

„Na každém kroku se přede mnou objevují příšerné obrazy smrti. Nechtěně zakopnu o nohu, překračuji mrtvá těla nebo jejich části. Přede mnou na dně zákopu leží lidská ruka. Opuštěná, bez pomoci. Kde jsou asi ti nejdražší, které hladila, objímala? Kde jsou přátelé, kteří ji tiskli? Ubohá lidská ruko, kdo ti to udělal?

Kdosi mě vezme kolem ramen a vleče pryč. Potácím se dál zákopem. Konečně docházíme na kukuřičné pole blízko vesnice. Hladoví, žízniví, trháme nedozrálé klasy a vlažíme jimi vyprahlá ústa. Klesáme únavou na zem. Duše je plná trpkosti a nekonečného žalu. Chtěl bych zakřičet do celého světa: Přestaňte! Přestaňte!

Takto popisoval voják Jan Jakeš ve svém deníku hrůzy první světové války. Zápisky z rumunského bojiště jsou součástí Databáze dějin všedního dne, do níž je poskytla jeho neteř Eva Šťastná.

V digitální sbírce jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější