Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konspirační teoretik nemůže vést školský podvýbor, reagují Piráti na Volného výstup. Máme svých starostí dost, odmítá to řešit napadená ČSSD

Poslanec Lubomír Volný. Foto: ČTK
Poslanec Lubomír Volný. Foto: ČTK

Páteční hrubý výstup poslance Lubomíra Volného (SPD) většinu jeho kolegů ze Sněmovny pobouřil. Mlátili pěstmi do stolu a nakonec si ODS vzala pauzu dvě hodiny, aby zamezila dalším urážkám. Nyní chtějí některé opoziční strany a ČSSD incident řešit. Vládní hnutí ANO tvrdí, že je to jen věc SPD, a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik nechápe, proč by měla osobní spor řešit Sněmovna.

Závěr minulého jednacího týdne ve Sněmovně byl poměrně dramatický. Při projednávání novely zákona o pobytu cizinců se diskuse zvrhla v osobní invektivy. Rozbuškou bylo prohlášení poslance Volného, který Evropskou unii označil za obchod s chudobou, bídou, lidským utrpením a se smrtí. Ve svém projevu také prohlásil, že „teroristu“ Jaromíra Baldu stvořili „vítači“, kteří podporovali nelegální migraci.

„Vy jste vytvořili pana Baldu! Protože jste ho vyděsili, že by tady jednoho dne mohla být situace úplně stejná, jako reálně je v Německu. A já vás žádám, abyste s tím přestali! Abyste přestali děsit občany České republiky tou vizí, že by tady jednoho dne mohli žít pod hrozbou útoku kyselinou, pobodáním nožem, znásilňováním, vražděním a teroristických útoků! Přestaňte to dělat! Přestaňte podporovat legalizaci nelegální imigrace! Přestaňte podporovat sebevražednou politiku Evropské unie a vzpamatujte se! Protože lidé jako vy vytvořili Breiviky!“ deklamoval emotivně Volný, zatímco poslanci nesouhlasně bušili do lavic.

Starosta Náchoda a poslanec Jan Birke (ČSSD) na něj z lavice zakřičel, aby toho už nechal, takže jej při dalším výstupu Volný vyzval, aby si to šli vyříkat ven. „Jestli máte problém se mnou něco řešit, tak pojďte ven! A tam si to můžeme vyřešit,“ vyzval Birkeho.

Následovala smršť, kdy se poslanci jiných stran proti Volného výrokům vymezovali. A nyní to vypadá, že poslancův výstup sice projedná mandátový a imunitní výbor, ale jinak záležitost spíše vyšumí do ztracena.

Vládní hnutí ANO totiž vystupování Volného příliš řešit nechce. Předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek Deníku N sdělil, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější