Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chci postavit dům, co se změní? Odpovídáme na otázky o schváleném stavebním zákonu

Povolování staveb je v Česku jedno z nejdelších na světě. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N
Povolování staveb je v Česku jedno z nejdelších na světě. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N

Většina poslanců přehlasovala Senát a ukončila tak několikaleté vyjednávání o novém stavebním zákoně, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj společně s Hospodářskou komorou. Měl by urychlit výstavbu domů a bytů v Česku, ani desítky pozměňovacích návrhů ale nevedly ke spokojenosti opozice. Ta se především bojí vzniku centralizovaných stavebních úřadů s velmi silnou pravomocí. Odpovídáme na základní otázky spojené s novým zákonem.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Proč je nový zákon potřeba?

Vláda novým stavebním zákonem reaguje na špatnou situaci na stavebním trhu. Česko totiž patří mezi země s nejdelší dobou vyřízení stavebního povolení, získání potřebných razítek v trvá 246 dní. Právní úprava má podle resortu výstavbu domů a bytů urychlit, od redukce byrokracie si slibuje i snížení jejich cen. Jejich růst v Česku patří k nejrychlejším v Evropě. Současný stavební zákon vznikl před patnácti lety a jeho cílem bylo, stejně jako nyní, zjednodušení stavebního procesu. To se nicméně nepovedlo a byrokracie naopak vzrostla.

Chci si postavit dům, co se pro mě změní?

Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje především zjednodušení a urychlení celého procesu, o čemž ale pochybují zástupci obcí. Hlavní změnou bude především

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nový stavební zákon

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější