Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„No comment.“ Ruští sportovci jedou na olympiádu s brožurkou instrukcí, jak mají odpovídat

Zdroj: CC BY 2.0
Zdroj: CC BY 2.0

Dejte si pozor na jazyk, nabádají ruští sportovní funkcionáři své sportovce, kteří vyrážejí na olympiádu do Japonska. A pro jistotu jim připravili návod, jak se chovat a co říkat, když budou dotázáni třeba na sexuální obtěžování nebo na okupaci ukrajinského Krymu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Co si myslím o Black Lives Matter? Vztah k tomuto hnutí je osobní věcí každého a olympiáda by se neměla stát pódiem pro jakékoliv akce a gesta.“

Takovou odpověď si mají nastudovat všichni ruští olympionici pro případ, že by jim v Japonsku někdo pokládal z ruského pohledu „provokativní, politicky nekorektní“ otázky. Materiál se dostal do rukou novinářů z ruského webu Vědomosti.

Donbas a doping nekomentovat

Ruský olympijský výbor vypracoval podrobné písemné instrukce, které mají reprezentanty Ruska uchránit před rozpaky, trapnými momenty a „ideologickou diverzí západních kolegů a novinářů“.

A že takové nepříjemné situace nastanou, jsou si členové ruského Olympijského výboru jisti. Přinejmenším prý budou nejrůznější „citlivé dotazy“ klást žurnalisté, kteří budou se sportovci dělat rozhovory.

„Informace se šíří velice rychle a jakákoliv neopatrná odpověď, kterou by měli rozvést spíše speciálně vyškolení lidé, má pak krajně negativní dopad na sportovce,“ tvrdí se ve vysvětlení, proč příručka vlastně vznikla.

Pro ty sportovce, kteří chtějí zcela jasné, doslovné odpovědi, je v instrukcích několik vzorových reakcí. Ty

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Olympijské hry

Rusko

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější