Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko po Vrběticích považují dvě pětiny lidí za hrozbu

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru

Bezmála čtyřicet procent Čechů starších 15 let považuje Ruskou federaci za hrozbu pro naši bezpečnost. Vyplývá to z šetření sociologů z CVVM, kteří se lidí ptali na jejich obavy a bezpečnostní rizika pro Českou republiku. Od listopadu 2018, kdy měření proběhlo naposledy, jde v případě náhledu na Rusko jako hrozbu o velmi významný nárůst.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V roce 2018 Ruskou federaci jako bezpečnostní ohrožení označilo „pouze“ 18 procent lidí, v mezičase se ale podíl zvýšil na více než dvojnásobek (37, 7 procenta). Podle výzkumníků je důvodem zejména kauza Vrbětice. Na jaře vláda oznámila, že za výbuchem muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, které si v roce 2014 vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu, stojí právě Ruská federace a její zpravodajci.

Výzkumníci z CVVM upozorňují, že podíl těch, kteří mají z Ruska obavy, je nejvyšší v historii dotazování. „Oproti minulému dotazování z listopadu 2018 narostl o 20 procentních bodů podíl těch, kteří považují Rusko za bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku. Je to nejvyšší podíl za celou historii dotazování, přičemž můžeme předpokládat, že je tento výrazný nárůst spojen s letošním odhalením útoku ruské vojenské rozvědky GRU v muničním skladu ve Vrběticích v říjnu 2014,“ popisuje výzkumná zpráva.

Pohled na dlouhodobá data CVVM ukazuje, že negativní náhled na Rusko nastal také po jeho invazi a okupaci ukrajinského Krymu a válce na východní Ukrajině.

Aktuální negativní naladění vůči Ruské federaci se vcelku liší mezi jednotlivými populačními skupinami. Jako hrozbu vidí Rusko zejména lidé ze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Rusko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější