Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišova migrační karta proti Pirátům je logický kalkul. Vlna uprchlíků se sem nevalí, nemálo Čechů se jich ale dál obává

Ač v Česku žádná migrační vlna neprobíhá, značná část lidí se uprchlíků obává. Ilustrace: Petr Polák pro Deník N
Ač v Česku žádná migrační vlna neprobíhá, značná část lidí se uprchlíků obává. Ilustrace: Petr Polák pro Deník N

Analýza: „Řeknu vám pravdu,“ oznámil premiér Andrej Babiš a vydal novou knihu. Hned v úvodu svého marketingového díla opět ve velkém stylu otevřel téma migrace. Použil ji jako klacek na konkurenční Piráty, dokládá na ní ale i své schopnosti a postoje. A i když Česko žádná uprchlická vlna netrápí, Babišova sázka na toto téma není nelogická. Analyzujeme, proč premiér tuto kartu v kampani vytáhl a jak může fungovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když v roce 2015 zažívala Evropa příliv uprchlíků, stalo se toto téma jednou z dominantních otázek české veřejné debaty a také několika voleb. Vyjadřovaly se k němu všechny politické strany a hnutí, část politiků se na něm snažila postavit svůj úspěch. Nutno dodat, že úspěšně.

Česká veřejnost tak dostávala téměř na denní bázi impulzy na škále od „pomáhejme lidem v nouzi v zemích původu“ až po poněkud bizarní nápady typu „na hranicích rozmístíme hasiče a ti mají vodní děla“, se kterým přispěchal do debaty prezident republiky.

Nešlo ale jen o Miloše Zemana. S otázkou migrace slavil velké volební úspěchy šéf hnutí SPD Tomio Okamura, na vlně zájmu se pokoušeli svézt i další. Jakkoli komicky to z dnešního pohledu zní, sociálnědemokratický ministr vnitra Milan Chovanec například sliboval v kampani před krajskými volbami v roce 2016, že ochrání Středočeský kraj před imigrační vlnou, šéf ODS Petr Fiala si vystavil na sociální sítě dnes již proslulou fotku s plotem proti migrantům na maďarských hranicích.

A přesto, že se České republice jakýkoli příval uprchlíků prakticky vyhnul a postupem času bezprostřední pocit ohrožení u části lidí postupně oslaboval, ve společnosti zůstaly jisté obavy stále zakořeněny. Společnost však začala přirozeně řešit zcela jiné otázky.

Zejména pak v posledním roce a čtvrt po nástupu celosvětové pandemie otázka migrace zcela vymizela. Dokud ji v posledních týdnech nezačal oživovat premiér Andrej Babiš (ANO), který jejím prostřednictvím útočí na jednoho ze svých dvou hlavních volebních vyzyvatelů, koalici Pirátů se Starosty.

Premiér Andrej Babiš v srpnu 2018 při návštěvě firmy vyrábějící drony ukazoval na Afriku. Foto: ČTK

Babiš pirátovsko-starostovskou koalici (zejména pak Piráty) obvinil, že jsou stranou, která chce do Česka přivést migranty, a dokonce je nastěhovat k lidem domů. Od premiéra a jeho týmu nešlo ovšem o jednorázový atak. Babiš a také další lídři z hnutí ANO

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Andrej Babiš

Migrace a uprchlíci

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější