Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Řekneme o nás mimozemšťanům pravdu? Divadlo Na zábradlí to v planetáriu zkoumá spolu s diváky

Jan Cina jako moderátor Goodman. Foto: KIVA
Jan Cina jako moderátor Goodman. Foto: KIVA

Na léto se s jednou inscenací přesunulo Divadlo Na zábradlí do pražského planetária. Ahoj vesmíre! v režii Jana Mikuláška rozehrává motiv vzkazu vesmírným civilizacím do relativně vtipné letní eskapády.

Patrik Ouředník publikoval v roce 2006 novelu Příhodná chvíle 1855. Popisuje skupinu lidí z různých zemí a různých vyznání, která se plaví přes oceán do Ameriky, aby zde založila svobodnou utopickou osadu, kde konečně zavládne spravedlivý řád. Postupně se ukáže, že ráj a spravedlnost si každý z nich představuje úplně jinak a ještě během plavby se v diskusi odkryjí rozličné lidské touhy. Je jasné, že tihle lidé, vlastně jakýsi vzorek evropanství, žádnou utopickou osadu založit nemohou, jdou si po krku ještě předtím, než položili nohu na americký kontinent.

Podobný dojem vyvolává nová inscenace Divadla Na zábradlí Ahoj vesmíre!, která je předváděna v prostorách pražského planetária. Návštěvník je okamžitě vtažen do víru vědecké konference v podání divadelních herců, která má spolu s přítomným „odborným“ publikem rozhodnout, jaký soubor obrazů a dokumentů bude odeslán na chystané sondě mimozemským civilizacím.

Zpočátku ze všech přítomných, zejména pak z moderátora Toma Goodmana v podání Jana Ciny doslova

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější