Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsme jeden národ, vzkázal Putin Ukrajincům. Váš stát byl vytvořen na úkor historického území Ruska

Po posledním Putinově poselství by měli zbystřit nejen Ukrajinci, ale i Slováci. Ilustrační foto: ČTK/AP
Po posledním Putinově poselství by měli zbystřit nejen Ukrajinci, ale i Slováci. Ilustrační foto: ČTK/AP

Komentář Michaela Romancova: Od zveřejnění posledního Putinova politicko-publicistického článku neuběhl ještě ani celý měsíc a už tu máme nový, tentokrát opět velmi obšírný text. Na 22 (normo)stranách se ruský prezident pustil do „problematiky historické jednoty Rusů a Ukrajinců“. Zpozornět by měli nejen Ukrajinci, ale také Slováci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Text nebyl vydán ani v zahraničí, jako některé předešlé, ani v žádném z ruských médií, ale přímo na oficiálním webu Kremlu, a to v ruskéukrajinské verzi. Všichni tak mají možnost vidět, v jaké úctě Putin chová nejen Ukrajinu a její lid, ale i ukrajinský jazyk, a to zvláště v době, kdy Kreml zuřivě tvrdí, že ruština a ruskojazyční jsou na Ukrajině perzekvováni.

Autor se nepochybně snažil, aby jeho článek působil analytickým dojmem a čtenář získal pocit, že mu objektivní fakta předestírá nezaujatý pozorovatel. Výsledek však zcela koresponduje se stylem, jejž si Putin, Medinskij nebo Lavrov – abychom uvedli alespoň některé ze současných ruských politiků, kteří se v posledních letech s oblibou pouští do podobných slohových cvičení – dávno osvojili.

Putin hned v úvodu prohlásil, že Rusy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Rusko

Ukrajina

Vladimir Putin

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější