Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišova syna policie nemohla roky vyslechnout. Nyní je v Česku, vyšetřovatelé jej už ale nepotřebují

Andrej Babiš mladší na Krymu. Zdroj: Facebook
Andrej Babiš mladší na Krymu. Zdroj: Facebook

Policie chtěla roky vyslechnout premiérova syna Andreje Babiše mladšího kvůli kauze Čapí hnízdo a jeho údajnému zavlečení na Ruskem okupovaný Krym. Nikdy se to policistům nepodařilo, protože je občanem Švýcarska a dobrovolně k výslechu nepřišel. Nyní je v Babišův syn v Česku, ale policie ho vyslýchat nebude. Už k tomu nejsou důvody.

V tornádem poničených obcích na Moravě se objevil syn premiéra Andreje Babiše (ANO), který zde pomáhal při odstraňování škod. Nasvědčují tomu alespoň fotografie zveřejněné na jeho sociálních sítích.

Do odklízení následků živlu se zapojila celá řada lidí, na účasti švýcarského občana Andreje Babiše mladšího je nicméně zajímavé to, že jej česká policie chtěla v posledních několika letech dvakrát vyslechnout kvůli dvěma sledovaným kauzám.

A to kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž chce policie poslat k soudu jeho otce a zároveň českého premiéra kvůli údajnému dotačnímu podvodu, a také kvůli případu, kdy měl premiér Babiš údajně zařídit, aby jeho syn nemohl v kauze vypovídat a byl odvlečen svým ošetřovatelem na Ruskem okupovaný Krym. Policie věc na začátku roku odložila s tím, že nešlo o trestný čin.

Ani v jedné kauze nebyl Babiš mladší, který se léčí se schizofrenií, u výslechu. A to i přesto, že v jedné z nich sám údajný čin nahlásil. Policie jej dosud nemohla vyslechnout a v minulosti tak podle vyjádření o to požádala kolegy ze Švýcarska, kde Babiš bydlí a má i švýcarské občanství. Sám na českou policii nepřišel.

Nyní se policii otevřela možnost jeho výslechy v obou kauzách doplnit. Jenže vyšetřovatelé ani státní zastupitelství

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější