Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tálibán je zpátky. Svět vzal fundamentalisty na milost, sousedé i „soused“ Rusko se bojí, co s nimi přijde

Koalice pod vedením USA dokázala afghánské vojáky dobře vyzbrojit i vycvičit. Přesvědčit je, aby umírali v předem prohraném boji, se nepovedlo. Foto: Paikar Paikar
Koalice pod vedením USA dokázala afghánské vojáky dobře vyzbrojit i vycvičit. Přesvědčit je, aby umírali v předem prohraném boji, se nepovedlo. Foto: Paikar Paikar

Tálibové tvrdí, že kontrolují 85 procent afghánského území. Rusové evakuují své diplomaty a středoasijské republiky opevňují jižní hranice. Američané dokázali nemožné – Afghánce poslali smočit se do řeky, do které už párkrát vstoupili.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tálibán ani nepočkal, až z kábulského letiště odstartuje poslední letadlo s americkými vojáky, a začal konat.

Příslušníci speciálního komanda afghánských ozbrojených sil se bránili ve městě Davlat-Abad do posledního náboje. Když jim došla munice, beze zbraně vyšli z budovy. Tálibové je postříleli. Červený kříž potvrdil smrt 22 vládních vojáků. Stalo se to v polovině června.

O pár týdnů později je afghánské město Ghazní ležící v nadmořské výšce 2219 metrů, o kterém se traduje, že tu kdysi byla knihovna obsahující tolik děl, že je neuneslo ani sto velbloudů, obklíčeno. Tálibové nemají zálusk na historické dědictví Peršanů, ale starobylé centrum potřebují, protože leží na velmi důležité trase vedoucí z metropole Kábulu do jižního centra a někdejšího hlavního města Tálibů Kandaháru, o které jsou v posledních pěti dnech sváděny tvrdé boje. Podle zpravodajů BBC jsou ozbrojenci už v okrajových čtvrtích.

Důvěra v to, že Kandahár a Ghazní se udrží, není veliká. Například Indie včera evakuovala svůj kandahárský konzulát. Podobně jako byli ze svých pracovišť na severu země tento týden evakuováni ruští diplomaté.

Britské ministerstvo zahraničí vyzvalo všechny své občany, aby opustili zemi. Australská ambasáda v Kábulu byla uzavřena. Evakuace cizinců je pro mnohé Afghánce předzvěstí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Střední Asie

Tálibán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější