Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přišli kvůli dovolené i vyhrát telefon, skončili ve frontách. Davy zájemců o vakcínu zaskočily i organizátory

Fronta se stála i na hlavním nádraží. Foto: Tereza Tůmová
Fronta se stála i na hlavním nádraží. Foto: Tereza Tůmová

V Praze se s novým týdnem otevřela dvě očkovací centra, kam mohou lidé přijít bez předchozí registrace. Na hlavním nádraží dostanou dospělí zájemci jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson, v OC Chodov dostanou zájemci vakcínu Pfizer/BioNTech a naočkují zde i šestnáctileté. Obě centra vzali lidé útokem, někteří i kvůli odměnám, které mohli získat.

První podlaží obchodního centra Chodov je narvané k prasknutí. Člověk na první pohled sotva rozezná, kde fronta začíná a kde končí. Zájemci o očkování se rozprostírají napříč nákupními křídly, vypadá to tu jako hodinu před koncertem. Už tu s nadsázkou chybějí jen lidé se stanem.

Muž ve sportovním oblečení se při dotazu na frontu rozpačitě rozesměje a pokrčí rameny. „Popravdě jsem se vetřel a doufal, že mě nikdo neokřikne,“ přiznává. „Podle mě ještě ani nezačali pořádně očkovat. Jsem tu přes tři čtvrtě hodiny a z tohohle místa jsem se ani nehnul,“ pronese znovu a snaží se přehlušit hlasitou hudbu z okolních obchodů.

Na první den očkování se na Chodov dostavily stovky lidí. Foto: Tereza Tůmová

Podobně na tom je i jednadvacetiletý student Matěj. Ten na dnešní očkování dorazil kvůli blížící se dovolené. „Předešlé termíny mi kvůli zkouškovému vycházely dost blbě. Ale chci mít alespoň

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější