Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Neústavní zákon, populistické gesto.“ Kritici odmítají návrh na snížení dávek chudým, ODS ho hájí

Ilustrační foto: ČTK / Brian Lawless, PA
Ilustrační foto: ČTK / Brian Lawless, PA

Poslanci v pátek schválili novelu zákona, podle níž by chudí lidé mohli přijít o část dávek. Úřady by jim mohly podporu snížit v případě, že opakovaně nezaplatí pokutu za spáchání vybraných přestupků. Zatímco ODS svůj návrh hájí, neziskové organizace i někteří odborníci chystanou změnu kritizují. Lidi v hmotné nouzi by podle nich dostala do ještě větší bídy, dopadla by navíc i na děti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Novela zákona, které se kvůli principu tří prohřešků a následného trestu přezdívá „třikrát a dost“, by úřadům umožnila zkrátit dávky lidem v hmotné nouzi, jestliže se opakovaně dopustí vybraných přestupků a nezaplatí vyměřené pokuty.

Návrh, se kterým přišla ODS, v pátek polarizoval Sněmovnu. Jeden tábor považuje odebrání finanční podpory jako prevenci trestných činů a adekvátní trest za nedodržování pravidel. Odpůrci především z řad Pirátů a části ČSSD se naopak obávají toho, že zákon prohloubí sociální rozdíly a bude mít negativní dopad i na děti rodin v hmotné nouzi.

„Od našich odpůrců, Pirátů a paní ministryně Jany Maláčové jsme se dozvěděli, že tím ti dotyční budou trpět. Ale o to nám jde! Ať nesou následky oni, a ne jejich slušní sousedé,“ hájil návrh na Facebooku Petr Beitl (ODS).

„Když někdo opakovaně páchá přestupky, tak o tom asi ví a zaslouží

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější