Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tisíc korun pro seniory z dotací budí rozpaky. „Chtěli jsme zvýšit důchody, ale ne na dluh,“ hájí nápad pirát Ferjenčík

Piráti a Starostové přišli s návrhem, aby senioři dostali jednorázový příspěvek. Hrazen má být z dotací pro Agrofert. Podle jednoho z předkladatelů návrhu Mikuláše Ferjenčíka jde o promyšlený tah, který může před volbami zafungovat. Podle politologa se pustili do disciplíny, kterou jiné strany umějí lépe, a voliče tím získají jen stěží.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kampaň necelé tři měsíce před volbami zpomalila. S příchodem léta se lidé již tradičně zajímají o politiku méně, pro kandidující strany je ale i toto „hlušší“ období důležité. Potřebují se jednak udržet v povědomí podporovatelů a také se nachystat na horkou fázi kampaně, která potrvá pouze měsíc.

Začátek léta nezastihl v dobré formě koalici Pirátů se Starosty. Odborníci, ale i část straníků kampaň popisují jako příliš defenzivní, bez jasných nosných pozitivních témat. Podpora pro tuto koalici se po jarní hojnosti postupně snížila a na první místo v pomyslném pelotonu se podle výzkumů opět dere hnutí ANO. Průběžně posiluje také pro Piráty konkurenční koalice Spolu. Právě tato tři uskupení by se v červnu, pokud by se konaly volby, ucházela o vítězství.

Snad i pod vlivem těchto okolností přišla koalice s návrhem, který cílí na poněkud nepravděpodobnou cílovou skupinu. Piráti a Starostové totiž chtějí jednorázově přidat peníze důchodcům z dotací pro Agrofert.

„Upozorňujeme na to, že je potřeba řešit udržitelnost důchodů do budoucna, a pokud mají důchody růst, ať to, proboha, není na dluh. Proto navrhujeme tu dotační vratku tisíc korun přímo z peněz Agrofertu,“ řekl ve Sněmovně poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Expert: Ztratí více, než mohli získat

Analytik Institutu politického marketingu Karel Komínek Deníku N řekl, že ho tento návrh z dílny koalice překvapil. „Vůbec netuším,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější