Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vojtěch navrhne, ať Česko daruje 2,5 milionu vakcín. Rezervy jsou mnohem větší, stát se ale nechce „vydat ze zásob“

Adam Vojtěch (za ANO). Foto: Ondřej Deml, ČTK
Adam Vojtěch (za ANO). Foto: Ondřej Deml, ČTK

Česko může darovat či přeprodat do chudších zemí zhruba 2,5 milionu dávek vakcín proti nemoci covid-19, a to od různých výrobců. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to píše v materiálu pro vládu. Stát má přitom rezervy ještě mnohem vyšší. Samo ministerstvo přiznává, že by Česko bylo schopno v budoucnu darovat šest a více milionů dávek. Dokument byl nakonec odložen na další jednání kabinetu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nesl na dnešní jednání vlády dokument, který se zabývá možnostmi darování očkovacích látek proti covidu-19 chudším zemím. Členské státy Evropské unie včetně Česka se zapojily do iniciativy COVAX, která chce zajistit vakcíny v dostatečném množství nejen pro unijní země, ale i pro rozvojové a další potřebné země.

V šestistránkovém materiálu, který má Deník N k dispozici, pak ministerstvo zdravotnictví popisuje, jaké jsou možnosti Česka.

Podle resortu je v Česku „zcela minimální zájem“ o takzvané

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější