Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Filmové Cannes při chuti. Od nerecyklovatelných plastů k masturbujícím jeptiškám

Benedetta. Foto: Filmový festival v Cannes
Benedetta. Foto: Filmový festival v Cannes

Zatímco se filmový trh v Cannes přesunul spíše do online jednání, na nové snímky hvězdných jmen se opět stojí fronty a milovníci excentrických rób na červených kobercích slaví svátek.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pokud by měl návštěvník Azurového pobřeží soudit podle počtu zavřených nebo zkrachovalých obchodů, restaurací nebo hotelů, mohl by vyhodnotit, že 80 % místního byznysu se už vzpamatovalo nebo vzpamatovává z pandemických ran. Na filmovém trhu, který je důležitou součástí festivalu, je to naopak. Letos je z 80 % mrtvý. Pandemie zasáhla plnou silou desítky let budovanou platformu filmového obchodu, produkce a distribuce.

Filmový trh v Cannes se v devadesátých letech výrazně rozšířil, pak přibyly charakteristické bílé stany filmových společností na pláži. Dříve okrajoví filmoví profesionálové z postkomunistických zemí tu najednou získali centrální mezinárodní platformu. Čeští filmaři vděčí za mnoho koprodukčních kontaktů právě Cannes. Letos však na pláži český stánek s českou vlajkou nad ním chybějí.

Mezinárodní filmový trh se s krachem kongresové turistiky promění zjevně nejvíc. Do budoucna bude probíhat mnohem víc online. Konference o financování vznikajících filmů, o nákupech a prodejích filmů budou z velké části virtuální a digitální. Ale základ všeho, filmový festival, žije. Navzdory frontám, testům, rouškám a kontrolám je vidět, že diváci jsou ochotni překousnout řadu protivenství. Rozhovory celebrit v šumu moře, róby na pódiích, excentrické obleky, filmoví turisté a davy cinefilů, to všechno zůstalo.

Ovace pro ekologii

Festival se letos mnohem víc zaměřuje na filmy o ekologii. Nový francouzský, anglicky mluvený dokumentární film Větší než my (Bigger Than Us) se věnuje ekologickému aktivismu. Koprodukovala ho známá francouzská herečka Marion Cotillardová, jež ztvárnila hlavní roli v zahajovacím Annette.

Umělecký ředitel festivalu Thierry Frémaux na premiéře snímku v Cannes připomněl zdejší avantýru bývalého viceprezidenta USA Al Gora

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Filmový festival v Cannes

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější