Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Euro v kostce: Český strop, podivný model i zasloužený italský triumf

Italská radost ve Wembley. Foto: ČTK/PA
Italská radost ve Wembley. Foto: ČTK/PA

Turnaj, na který fanoušci poprvé v historii čekali pět let, je za námi. Anglie velkou trofej opět nezískala, Italové slaví titul a český tým ukázal, že i bez hvězd se dá dostat mezi nejlepších osm týmů v Evropě. Co vše ukázal turnaj, který po většinu času postrádal atmosféru, a to nejen kvůli pandemii?

Formát turnaje

Poprvé se turnaj se 24 týmy v základních skupinách odehrál před pěti lety ve Francii, kdy díky novému systému vyhráli titul Portugalci. Tým okolo Cristiana Ronalda totiž skončil třetí ve skupině a s pomocí lepšího skóre postoupil do vyřazovací části.

Letos se z týmů, které postoupily ze skupiny z třetí příčky, dostaly nejdále česká a ukrajinská reprezentace. Obě vypadly ve čtvrtfinále. Agentura AP už přišla s informacemi, že UEFA od současného formátu upustí na šampionátu v roce 2028, na kterém by mohlo startovat 32 týmů.

Ze skupin by tedy postupovaly jen týmy z prvních dvou míst, zároveň by se však s vyšším počtem účastníků rozmělnila kvalita turnaje.

Jisté je, že za tři roky v Německu bude šampionát znovu hrát 24 mužstev. Pozitivní je zcela jistě i fakt, že se turnaj už nebude hrát po celé Evropě včetně asijského Baku.

Takový model zvýhodnil nejvíce Anglii, která

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Mistrovství Evropy ve fotbale

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější