Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Proč je dobré nedělat analýzy, proč je špatné být jako předseda a o výkladových nejasnostech

Andrej Babiš s Viktorem Orbánem na jednání Evropské rady (summitu EU) 25. června 2021. Foto: European Union
Andrej Babiš s Viktorem Orbánem na jednání Evropské rady (summitu EU) 25. června 2021. Foto: European Union

Pouhé tři pracovní dny tohoto týdne byly naplněné především návrhy na další a další rozdávání peněz. Ale protože je nutná světová rovnováha, padaly náměty i na to, kde a komu peníze vzít. V některých případech to prý tak ale vůbec nebylo, to jen úředníci. Politickým děním uplynulého týdne vás provede Hanka Mazancová.

Recept č. 106

Kdykoli se v českém politickém prostoru objeví slovo analýza, kdykoli politik řekne, že si nechá či nechal nějakou zpracovat, nejprve zbystřím, načež přichází dnes už standardizovaný postup: rozešlu dotazy na všechny strany, oficiálně i neoficiálně, a to vše pojistím ještě tím, že na příslušný úřad odešlu žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím s tím, že chci kopii tohoto dokumentu. Podobné analýzy či stanoviska totiž bývají často zábavné, tedy pokud vůbec existují.

Jedna taková analýza teď vznikla na Úřadu vlády. Zadal ji sám premiér Andrej Babiš, protože se ho novináři ptali, zdali se Česko připojí k prohlášení velké části šéfů vlád států Evropské unie, ve kterém odsoudili cenzurní a diskriminační maďarský zákon namířený proti LGBTQ osobám, přesněji řečeno proti queer lidem. Premiér dokument odmítl podepsat s tím, že nemá dostatek informací. Proto ta analýza.

Zatímco ve Strakově akademii sepisovali stanovisko k maďarskému zákonu, který je navíc novelou zákona o ochraně před pedofilií, začal v zemi Babišova přítele Viktora Orbána

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější