Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Řád se rozhádal a vyloučil Duku. Církev odebrala sdružení záštitu a vypověděla jej z kostela

Velmistr Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského Bohemia Jan hrabě Dobrzenský z Dobrzenicz. Foto: ČTK
Velmistr Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského Bohemia Jan hrabě Dobrzenský z Dobrzenicz. Foto: ČTK

V kostele sv. Kajetána na pražské Malé Straně končí řád svatého Lazara Jeruzalémského. Důvodem jsou rozkoly mezi členy, které vedly až k tomu, že řád vyloučil kardinála Dominika Duku, který nad ním držel církevní dohled.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vojenský a špitální řád svatého Lazara Jeruzalemského Bohemia, jak zní jeho celý název, má v Česku spletitou historii. Jedná se o skupinu odštěpenou od stejnojmenného mezinárodního řádu svatého Lazara, názvy se liší jen přídomkem Bohemia.

Historicky obě skupiny vedou názorové spory. Zatímco mezinárodní řád je ekumenický, je tedy otevřen všem křesťanům bez ohledu na jejich vyznání, ten český je primárně katolický.

Řád svatého Lazara v Česku v posledních letech fungoval pod Dukovou záštitou. Kardinál působil jako řádový kaplan, tedy duchovní správce řádu. Ten také dostal záštitu od České biskupské konference v době, kdy jí Duka předsedal. Díky tomu byl řád uznáván českou katolickou církví jako soukromé sdružení křesťanů.

Zhruba šedesátičlennému řádu to dodávalo legitimitu – díky tomu například dostal v červnu 2018 do svého užívání kostel sv. Panny Marie Matky ustavičné pomoci a sv. Kajetána na Malé Straně. Jenže v posledním půlroce se vše změnilo.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náboženství

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější