Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Češi nás tu nechali.“ Tlumočníci z Afghánistánu píšou zoufalé e-maily, úřady mlží, co s nimi bude dál

Vojáci mezinárodní koalice přišli do Afghánistánu v roce 2001 po teroristickém útoku na Ameriku. Po téměř dvaceti letech odcházejí. Foto: Petra Procházková, Deník N
Vojáci mezinárodní koalice přišli do Afghánistánu v roce 2001 po teroristickém útoku na Ameriku. Po téměř dvaceti letech odcházejí. Foto: Petra Procházková, Deník N

Souběžně se stažením vojáků mezinárodních sil propukají v Afghánistánu chaos a obavy z rychle sílícího hnutí Tálibán. Na ráně jsou i tlumočníci mezinárodních sil, které islamisté vnímají jako vlastizrádce. Na Deník N se obrátilo osm mužů, kteří píšou: „Češi nás tu nechali, v Afghánistánu nám hrozí smrt, pomozte nám.“ Úřady tvrdí, že program pro tlumočníky chystají, detaily ale nesdělují.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Poté co Američané ohlásili stahování z mise Resolute Support, se z rozhodné podpory stal neméně rozhodný odchod. Z vojáků osmatřiceti koaličních zemí teď jsou v Afghánistánu už jen Američané, Britové a Turci.

Je to ale hořká přítomnost. Když Američané odešli z velké letecké základny Bagrám, načež se stala terčem rabování, afghánské vládní síly trpce obvinily své dosavadní spojence, že odešli tajně, nikomu nic neřekli a jen za sebou vypnuli elektřinu.

Hnutí Tálibán se dalo na postup a dobývá okres za okresem. Vládní vojáci před nimi utíkají. Tálibán se také hlásí k tomu, že vraždí afghánské piloty – toho posledního zastřelil ozbrojenec v realitní kanceláři, kam pilot šel, aby koupil bydlení v bezpečnější oblasti země.

Ze země, kde radikální islamisté získávají navrch, teď zní volání o pomoc směřované do České republiky.

„Nenechávejte nás tady“

Deník N kontaktovali zástupci české afghánské komunity, kteří jsou v blízkém kontaktu s lidmi ve své rodné zemi. Následně redakce obdržela anglicky psané e-maily celkem z osmi adres. U jedné se podařilo ověřit, že se nachází v blízkosti Kábulu, takzvané hlavičky dalších e-mailů lokalizaci neumožňovaly.

Redakce neměla možnost ověřit příběhy (zaslané e-mailem) přímo v Afghánistánu. Jeden z bývalých afghánských tlumočníků žijících v Česku nicméně při osobním setkání a prohlédnutí fotografií kontraktů, které Deník N získal, dosvědčil, že působí opravdově.

Většina jejich autorů zaslala fotokopii kontraktu, který s českou armádou uzavřeli, přičemž e-maily uvedené v přiložené dokumentaci odpovídají těm, z nichž byla redakce Deníku N oslovena. Další zaslali jiné dokumenty – doporučení na své jméno, ocenění za dobrou službu či čísla služebních odznaků.

„Obdrželi jsme od Čechů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Jižní Asie

Tálibán

TOP

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější