Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spor s Ruskem o škody po Vrběticích nemůže skončit v Haagu. Řešil by ho lidskoprávní soud, šance je mizivá

Odškodné za následky výbuchů ve Vrběticích stát přidělil obcím a jejich obyvatelům na základě zákona z loňského léta. Foto: Policie ČR
Odškodné za následky výbuchů ve Vrběticích stát přidělil obcím a jejich obyvatelům na základě zákona z loňského léta. Foto: Policie ČR

Rusko zatím nijak nereagovalo na českou výzvu, aby plně nahradilo škody po výbuších ve Vrběticích. A nedá se očekávat, že by se tak někdy stalo. Pokud by se Česko rozhodlo řešit věc soudně, má problém: žaloba nemůže mířit k Mezinárodnímu soudnímu dvoru v Haagu, neboť neexistuje vzájemná smlouva mezi oběma zeměmi. Stát by se tak musel obrátit na Mezinárodní soud pro lidská práva, který by však řešil jen dopady na životy rodin zasažených výbuchem. I tak je naděje na úspěch minimální.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí stále nereagovalo na diplomatickou nótu ohledně požadavku na plnou náhradu škod za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Tu Černínský palác ruské straně zaslal koncem června. Podle informací Deníku N si tamní ministerstvo totiž dosud nepředvolalo českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku k jednání.

To může komplikovat snahu Černínského paláce nejprve o náhradě škody jednat a pokusit se věc vyřešit diplomatickou cestou.

To je ale podle expertů na mezinárodní právo vyloučeno, Rusko nebude chtít zaplatit miliardové škody, protože by tím přiznalo, že se na výbuchu muničních skladů podílelo.

„Česká strana se snaží vyčerpat diplomatické kroky, pokud ale ruská strana nebude reagovat, může ministerstvo náhradu škody vymáhat u mezinárodního soudu,“ řekl Deníku N právník Vladimír Balaš, který působí na katedře mezinárodního práva na pražské právnické fakultě.

Vláda schválila možnost mimořádné finanční pomoci lidem postiženým výbuchy v muničním skladu u Vrbětic. Návrh počítá s odškodněním ve výši zhruba 660 milionů korun.

Chybí smlouva

Logické by bylo, kdyby se případ řešil u Mezinárodního soudního dvoru, který je hlavním soudním orgánem Organizace spojených národů sídlící v nizozemském v Haagu. Právě ten je primárně určený pro spory mezi státy a u něj by Česko mohlo po Rusku náhradu škody za výbuchy muničních skladů požadovat.

Černínský palác ale naráží na to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Rusko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější