Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nástup nové vlny covidu má v rukou vláda. Rozhodnou tři věci

Situace v Česku je dobrá, celosvětově ale covid nekončí. V několika evropských zemích nastupuje další významná vlna infekcí. Epidemie se k nám může kdykoli vrátit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Aktuální prognóza, vypracovaná Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pro ministerstvo zdravotnictví, kterou má Deník N k dispozici, počítá s několika scénáři budoucího vývoje. Všechny jsou poměrně optimistické, což dává smysl, uvědomíme-li si, že očkování zatím postupuje dobře a že nadále platí výzvy k opatrnosti i některá omezující opatření, jako nošení respirátorů ve veřejných prostorách.

Přesto se zdá, že ÚZIS ignoruje některá rizika. Za připomenutí stojí, že loni touto dobou byly parametry epidemie (počet nový případů, počet hospitalizací atd.) prakticky stejné jako dnes. Tehdy následovalo rozvolnění a po něm katastrofální vývoj na podzim.

Tři scénáře ÚZIS se mezi sebou liší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější