Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žádnou kampaň ještě neděláme, nemáme čas, prohlásil Babiš. Premiérův dopis za šest milionů ANO vyúčtuje později

Dopis premiéra Andreje Babiše veřejnosti. Foto: Jan Tvrdoň, Deník N
Dopis premiéra Andreje Babiše veřejnosti. Foto: Jan Tvrdoň, Deník N

Premiér Andrej Babiš během interpelací v Poslanecké sněmovně řekl, že hnutí ANO prozatím nerozjelo předvolební kampaň. Na dotaz pirátského poslance Jakuba Michálka ale odpověděl, že dopis, který hnutí rozesílalo do domácností, by mohl ANO vyjít zhruba na šest milionů. Oproti konkurenci zatím hnutí za kampaň utratilo a vyúčtovalo zlomek.

Jeden z hlavních favoritů podzimních voleb, hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, doposud oficiálně nespustilo volební kampaň. Tři měsíce před volbami zatím nepředstavilo svůj program pro příští období. Jedním z prvních výkopů v předvolební propagaci byl ale dopis, který hnutí jménem premiéra a předsedy hnutí rozeslalo lidem.

Babiš v něm vypočítává úspěchy, které se mu podařily v posledních letech. „Přál bych si, abyste na moji vládu vzpomínali jako na tu vládu, která čtyři roky makala a splnila to, co slíbila,“ píše úvodem dvoustránkového letáku.

Dopis, který obsahuje také řadu smyšlenek nebo zkreslení, rovněž propagoval na svých sociálních sítích. Již dříve přitom avizoval, že chce před volbami lidem připomenout, co všechno v politice do podzimu 2021 dokázal. Představit chce podle svých slov konkrétní úspěchy a přesvědčit veřejnost, aby se ve volbách nerozhodovala pouze na základě vládního výkonu v době pandemie.

Podobně si ANO počínalo už během krajských voleb. V tehdy dramaticky startující druhé vlně covidu vsadil premiér se svými lidmi na prezentaci nejrůznějších úspěchů pod heslem „ukázaná platí“. I tehdy byla část prezentovaných informací přinejmenším

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější