Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Za deset let práce pro StB tři tisíce dolů. Spočítali jsme, jak chce Jurečka snížit penze služebníkům KSČ

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, jeden z lídrů opozičního bloku Spolu, navrhuje snížení penzí někdejším služebníkům komunistického režimu. Snaží se o to skrze pozměňovací návrh k novele zákona o důchodovém pojištění. V jiných postkomunistických zemích taková úprava prošla, naposledy na Slovensku.

Změna podepsaná poslancem a šéfem lidovců Jurečkou (najdete ji v pozměňovacích návrzích k novele zákona o důchodovém pojištění) zní poměrně razantně: do doby pojištění, sloužící k výpočtu takzvané procentní výměry důchodu, by se nepočítaly roky strávené službou komunistickému režimu.

Změna by se týkala i současných důchodců, kteří pracovali pro složky komunistického režimu. Důchody by se jim vypočítaly znovu.

V praxi by to mohlo vypadat například takto: bývalý příslušník StB, který pro komunistickou tajnou policii pracoval deset ze svých 45 odpracovaných let a vydělával mírně nadprůměrně (na úrovni dnešních 40 tisíc hrubého měsíčně), by si na důchodu pohoršil přibližně o 3300 korun (místo přibližně 18 400 by důchod činil zhruba 15 100 korun).

Pokud by byla řeč o vysokém komunistickém funkcionáři, který sloužil režimu 20 let, pak se na dalších 25 roků stal manažerem a během své aktivní pracovní dráhy pobíral průměrně mzdu na úrovni dnešních 142 tisíc (vyšší příjem se do výpočtu důchodů nezapočítává), podle Jurečkova pozměňovacího návrhu by mu důchod

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější