Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jen běhat nestačí. V útoku jsme byli skoro nejhorší, prospěly by přestupy do lepších soutěží, hodnotí Euro Šilhavý

Jaroslav Šilhavý působil u reprezentace od roku 2018. Foto: ČTK / AP / Naomi Baker
Jaroslav Šilhavý působil u reprezentace od roku 2018. Foto: ČTK / AP / Naomi Baker

„V Evropě jsme získali respekt. Myslím si, že jsme uspěli nad plán, uvidíme, jestli z týmu ještě něco vymáčkneme,“ zhodnotil trenér Jaroslav Šilhavý působení národního fotbalového týmu na letošním mistrovství Evropy, na kterém český tým došel až do čtvrtfinále.

Česká fotbalová reprezentace ve skupině narazila postupně na Skotsko, Chorvatsko a Anglii. Po výhře, remíze a porážce postoupil tým Jaroslava Šilhavého ze třetího místa ve skupině do osmifinále, kde na něj čekalo do té doby stoprocentní Nizozemsko.

„Před turnajem jsem říkal, že samotný postup ze skupiny bude pro nás velký cíl. Povedlo se a v tak obrovské konkurenci jsme postoupili ještě dál. Jsem na tým hrdý, ukázali jsme charakter,“ začal s hodnocením trenér, který národní tým převzal v září roku 2018.

Od té doby zvládl Šilhavý s reprezentací postoupit na evropský šampionát nebo také vyhrát skupinu B Ligy národů. To znamená, že český tým čeká šest zápasů proti těm nejlepším evropským týmům.

Mezi nimi jsou i Nizozemci, kteří patřili mezi největší favority Eura, i vzhledem k tomu, že ve skupinové fázi nasázeli vůbec nejvíce branek. „Zápas v Budapešti s diváky na tribunách a následný postup byl největší zážitek,“ vysvětlil Šilhavý, proč bude na duel, který rozhodl brankou a asistencí Tomáš Holeš, vzpomínat nejraději.

Létání sem a tam se projevilo

Ve čtvrtfinále proti Dánsku sice Češi dokázali soupeře přestřílet, nicméně Tomáši Součkovi a spol. už nezbyly síly, aby zvládli dohnat dvoubrankovou ztrátu z první půle. Dánsko totiž na rozdíl od Česka odehrálo všechna, tedy tři skupinová utkání na domácím stadionu v Kodani.

„Myslím, že hrálo roli i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Mistrovství Evropy ve fotbale

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější