Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tusk se vrací z Evropy, aby do ní opět nasměroval po šesti letech Kaczyńského vlády Polsko

Donald Tusk zakládal Občanskou platformu a byl s ní úspěšný. Teď se vrací do jejího čela, aby sjednotil opozici a porazil Kaczyńského PiS. Foto: Damian Burzykowski, ABACA/ČTK
Donald Tusk zakládal Občanskou platformu a byl s ní úspěšný. Teď se vrací do jejího čela, aby sjednotil opozici a porazil Kaczyńského PiS. Foto: Damian Burzykowski, ABACA/ČTK

Komentář Petra Janyšky: Během uplynulého víkendu se v Polsku začala psát nová kapitola boje mezi opozicí a vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS). Do domácí politiky se z Bruselu náhle a s plným nasazením vrátil Donald Tusk, v minulosti oblíbený premiér a zakladatel strany Občanská platforma. Na scéně je nový lídr opozice.

V sobotu mu Platforma předala vedení strany do podzimních voleb, pro hlasovalo celé její vedení. Panoval prý entuziasmus, jaký strana nezažila už kolik let. „Vrátil se král“, „Je konec smutku“, „Je zpět těžká váha“ bylo slyšet na jejím sjezdu.

Tusk pronesl jasný projev, z něhož bylo zřejmé, že se vrátil domů z evropské politiky, aby vytáhl Platformu k příštímu volebnímu vítězství a porazil Jarosława Kaczyńského. „Vrátil jsem se na sto procent… Dnes v Polsku vládne zlo, jdeme s tím zlem do boje,“ řekl na jednání širšího vedení strany.

První reakce špiček dalších opozičních stran byly vesměs pozitivní, všichni uznávali, že Tusk je těžká váha a talentovaný politik a že zamíchá politickou scénou. Svůj návrat předem konzultoval s hlavními formacemi opozice.

Státní televize TVP ho naopak ukázala v nejhorším možném světle, vytáhla záběry, kde

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Polsko

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější