Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrozí České televizi ovládnutí? Zatím si kritici spíš jen chladí žáhu, na víc sílu nemají

České televize se při jednání sněmovny zastal ministr kultury Antonín Staněk (vpravo). „Funguje dobře, plní svoji úlohu a hospodaří transparentně.“ Foto: ČTK
České televize se při jednání sněmovny zastal ministr kultury Antonín Staněk (vpravo). „Funguje dobře, plní svoji úlohu a hospodaří transparentně.“ Foto: ČTK

Komentář Filipa Rožánka: Česká televize se po nějaké době zase stala fackovacím panákem pro část politické scény. Ve Sněmovně čekají na schválení celkem čtyři výroční zprávy o její činnosti a hospodaření. A zdá se, že vcelku rutinní dokumenty poslouží k tomu, aby si veřejně postěžovali všichni, komu ČT někdy šlápla na kuří oko. Kritici nemluví ani tak o tom, co je ve zprávách, jako o tom, co v nich není.

Připomeňme, že každý rok musí Rada české televize předložit do Sněmovny výroční zprávy. Ze zákona se zodpovídá poslancům, kteří volí její členy. Senátoři jsou v tomto případě mimo hru. Pokud by závěry o činnosti nebo hospodaření byly znepokojující, nemusí Sněmovna dokumenty schválit, a dát tak najevo, že kontrola televize ze strany radních není dostatečná.

A když je situace zralá na průšvih, mohou poslanci shodit ze stolu dvě zprávy za sebou. Tím přijdou všichni členové Rady ČT o své mandáty a Sněmovna pak místo nich vybere takové, se kterými bude spokojenější.

V minulosti si už poslanci odvolání radních vyzkoušeli. Poprvé na jaře 2000, ještě podle starého zákona. Poslancům ODS vadilo hospodaření v éře generálního ředitele Jakuba Puchalského, opakování seriálu o majoru Zemanovi, a nakonec i rychlý výběr ředitele Dušana Chmelíčka. Dohledu nad televizí se ujali noví radní, kteří po pár měsících Chmelíčka odvolali a instalovali do nejvyšší funkce Jiřího Hodače. Dál tento příběh známe jako televizní krizi, v jejímž důsledku Rada ČT padla znovu, tentokrát v lednu 2001.

Od té doby sice byly kolem zpráv diskuse na mediálním výboru i jinde, ale poslanci je nakonec buď schválili, nechali projít plénem bez usnesení, vzali na vědomí, anebo je kvůli volbám ani nestihli projednat. Poměrně překvapivě neprošla v létě 2007 zpráva o činnosti České televize za předchozí rok, a to pouze o dva hlasy. Pohled na tehdejší hlasovací sjetinu ukazuje, že byli výrazně proti sociální demokraté a komunisté, mnoho poslanců ani nebylo v sále a část se zdržela.

Odvolání radních není po televizní krizi tak snadné. Možnosti jsou dvě: buď Sněmovna konstatuje, že Rada ČT neplní povinnosti uložené zákonem, anebo neschválí dvě typově stejné výroční zprávy za sebou. Probírá totiž zvlášť činnost veřejnoprávní televize a zvlášť její hospodaření.

Předchozí Sněmovna se ke schválení výročních zpráv za rok 2016 nedostala. Ujala se toho tedy ta aktuální, ačkoliv to v minulosti nebylo zvykem. Na plénum se nedostaly ani zprávy za roky 2007, 2008 nebo 2012, a nikdo to tehdy neřešil. A najednou je zájem o dohánění restů.

Co vadí na České televizi

Co tak náhle?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější