Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Školství je sice zastaralé, ale zdarma a děti mají všeobecný přehled, míní rodiče

Rodiče mimo jiné oceňují, když jejich děti mají k učitelům respekt. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Rodiče mimo jiné oceňují, když jejich děti mají k učitelům respekt. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Rodiče dětí na základních školách si i kvůli distanční výuce uvědomili, jak moc je české školství zastaralé a neefektivní. Zároveň však aktéři výzkumu agentury NMS Market Research pro Deník N požadují, aby se jejich děti učily stejně jako oni před třiceti lety, protože vzdělávací systém stále považují za velmi kvalitní.

„Starý vážený pán ve velmi staromódním, leč čistém obleku s motýlkem,“ odpověděla Marie, matka dvou dcer z Ústeckého kraje na otázku, jak by popsala české školství, pokud by jej měla vylíčit jako člověka.

„Měl by úžasný všeobecný přehled, ale uznával by a prosazoval pouze svůj názor a nikdy by nepřistoupil na jakoukoli změnu či neuznal chybu. Svým způsobem bych ho pro jeho znalosti obdivovala, ale kamarádit bych s ním pro jeho zarputilost nemohla,“ myslí si vysokoškolačka Veronika.

V tom se shoduje s většinou oslovených rodičů. Ti často školství po svých zkušenost s distanční výukou popisují právě jako konzervativního a velmi upjatého člověka, starého mládence, který nemá rád změny, ale má všeobecný přehled, což je pro rodiče i v době internetu velmi důležitá dovednost.

Sice by se s ním nekamarádili, protože je často podrážděný a nevrlý, ale oceňují jej

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Školství po covidu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější