Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brněnský orloj: Příkladná pomoc, kdo je nová politická hvězda a proč se staví jako v 90. letech

Premiér Andrej Babiš a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich v Mikulčicích na Hodonínsku 2. července 2021. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich v Mikulčicích na Hodonínsku 2. července 2021. Foto: ČTK

Poslední dva týdny před prázdninami byly v Brně nabité událostmi. Město, Masarykova univerzita i obyčejní lidé pomáhali obcím na Hodonínsku zasaženým tornádem. Po dlouhé rekonstrukci se konečně otevřela tramvajová trať v Plotní ulici. A začalo se bourat na Výstavišti, kde má vyrůst multifunkční aréna pro třináct tisíc diváků. Brněnský orloj vám přináší souhrn událostí.

Od minulého čtvrtka se na jižní Moravě nemluví prakticky o ničem jiném než o pomoci obcím na Hodonínsku, které zasáhlo tornádo. Vydatně se připojilo také krajské město. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) svolala v nejkratším možném čase mimořádné zastupitelstvo, které v pátek 2. července odkleplo deset milionů korun pro potřeby postižených obcí.

Další milion věnuje město na nákup potravin pro hasiče, záchranáře a policisty, kteří se podílejí na odklízení trosek a následků přírodní katastrofy.

Školní jídelna na náměstí Svornosti bude celé prázdniny vařit pět set obědů denně pro záchranáře. Na to půjde z městského rozpočtu další jeden a čtvrt milionu.

Taková rychlost reakce a štědrost v době, kdy město kvůli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brněnský orloj

Brno

Tornádo na Hodonínsku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější