Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ausgerechnet Německo: Tragické dozvuky migrační krize a konec jedné fotbalové éry

Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N
Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N

Německý součet Pavla Poláka: Tento týden připomněl německé veřejnosti vzrušující události, které následovaly po krizovém roku 2015, kdy se spolková republika vyrovnávala s extrémní migrační vlnou. Útok nožem v dolnofranském Würzburku, který si vyžádal tři oběti na životech, má podle vyšetřovatelů islamistický motiv.

Zase Würzburg! Vzpomínám si, jak se můj mobil v červnu 2016 v Berlíně rozblikal agenturními zprávami. Tehdy zaútočil nezletilý uprchlík v regionálním vlaku u Würzburgu sekerou a nožem. Policejní zásahová jednotka ho pak na útěku zastřelila. Byl to jeden z prvních velmi vážných signálů. Potvrzoval obavy německých bezpečnostních složek, které otevřené německé hranice viděly jako neodhadnutelně velké nebezpečí.

Bylo více násilí

Byl také Ansbach, byl i vánoční Berlín, bylo mnoho islamisticky motivovaných útoků. Bylo také mnoho žhářských útoků na ubytovny uprchlíků, migrační vlnou ožila rovněž domácí pravicově extremistická scéna. Bylo mnoho útoků na politiky, kteří se tato krizová léta snažili zvládnout. Jeden z politiků dostal kulku do hlavy.

V žádném případě mi nejde o vyvažování násilností. Chci jen ukázat, že 2015 je pro spolkovou republiku zásadním rokem, který rozkymácel německou společnost. Přibylo násilí a vyhrocených debat, společnost byla rozdělená a dělicí čáry probíhaly i vztahy a rodinami.

Ale Německo tuto krizi zvládlo, politicky se nerozsypalo. Radikalizace pravého okraje politického spektra sice vynesla do parlamentu Alternativu pro Německo (AfD), ale německá demokracie je, zdá se, dostatečně robustní, aby tohoto nováčka ustála. To je dobré vysvědčení.

A teď opět Würzburg! Tři ubodané ženy a další zranění v nemocnici. Čtyřiadvacetiletého muže ze Somálska policisté zneškodnili střelou do nohy. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann řekl, že materiály nalezené při domovní prohlídce u útočníka nasvědčují tomu, že motivem byl islamismus. Vyšetřování ale pokračuje. V místním chrámu už mezitím uctili památku obětí. Pietních aktů bylo v Německu v uplynulých pěti letech hodně.

Před několika lety by nynější tragédie ve Würzburgu byla politickou výbušninou. Teď jí, přijde mi, není. Možná právě proto, že je v první řadě především tragédií. Řekl bych dokonce odpolitizovanou tragédií.

Long-covid a post-covid

Tisíce pacientů v Německu trpí po prodělané nemoci covid-19 trvalými následky. Druhá největší německá pojišťovna Barmer uvedla, že mezi listopadem 2020 a březnem 2021 zaregistrovala u 2900 pacientů postcovidové komplikace. Podle pojišťovny je ovšem celkový počet pacientů vyšší, protože si řada lidí neuvědomuje, že se s následky této nemoci stále vyrovnávají. Od ledna 2021 je „post-covid“ v oficiálním seznamu pojišťoven uveden jako regulérní nemoc.

Afghánistán bez německých vojáků

Spolkové ministerstvo obrany oznámilo, že z Afghánistánu stáhlo veškeré své vojáky a vojačky, celkem 570 ze základny v Mazár-e Šarífu. Stahování je součástí alianční akce. Od roku 2001 bylo v Afghánistánu přibližně 160 tisíc německých vojáků, 59 z nich přišlo o život.

Portugalsko, Rusko a delta

Německo zařadilo tyto dva státy na seznam vysoce rizikových zemí. Kdo se odtamtud vrací domů, musí bez výjimky do čtrnáctidenní karantény. Platí to i pro naočkované turisty. Kvůli šířící se delta mutaci proto Bavorsko uvažovalo o zpřísněných kontrolách na letištích a hraničních přechodech. S tímto nápadem se ale na celostátní úrovni neprosadili. Zatím. Počkejme, jak se bude situace vyvíjet dále.

Jedna éra skončila

A tentokrát není řeč o Angele Merkelové, ale o dnes již bývalém trenérovi německého národního fotbalového týmu Jogim Löwovi. Určitě si přál, aby svou patnáctiletou kariéru hlavního trenéra „Die Mannschaft“ zakončil finále na evropském šampionátu. Ale nakonec ji už o pár dní dříve ukončili ve Wembley Angličané, kteří Němce vyklepli v osmifinále 2:0. Vinu za tento neúspěch vzal Löw na sebe.

Jeho působení se překvapivě identicky časově kryje s funkčním obdobím kancléřky Merkelové, která ale svůj poslední zápas ještě nedohrála.

Zjišťuji, že jsem se v posledních týdnech nějak zakoukal do fotbalových citátů. Tento bude, slibuji, na dlouho poslední. Bývalý hráč německého národního týdnu Lukas Podolski po jednom z prohraných zápasů řekl bojovně: „Musíme si teď pořádně vyhrnout hlavy… a rukávy taky.“

Německý tým by si to i nyní mohl vzít k srdci. 🙂

Do příštího týdne vše dobré! Bis bald!

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Ausgerechnet Německo!

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější