Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Město, které udělalo z chudých rukojmí. Ústí se stane největším ghettem

Ústecké Předlice patří mezi nejhorší vyloučená ghetta v Česku. Podle odhadů tu žijí v nuzných podmínkách a nevyhovujících bytech dva až tři tisíce lidí, především Romů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ústecké Předlice patří mezi nejhorší vyloučená ghetta v Česku. Podle odhadů tu žijí v nuzných podmínkách a nevyhovujících bytech dva až tři tisíce lidí, především Romů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ústí nad Labem se za několik týdnů stane největším městem v Česku, které vyhlásí bezdávkovou zónu na celém svém území. Politici tak chtějí bojovat proti obchodníkům s chudobou a předraženým nájmům, které ženou nemajetné lidi do vybydlených ruin za ceny luxusních bytů. Experti se ale shodují v tom, že spíš než s chudobou bojuje město s chudými.

„Neumíte pískat?“ rozhlíží se Miroslav Brož před jedním z domů ve Sklářské ulici v ústeckých Předlicích. To tu nejsou zvonky? Hubený muž se upřímně a hlasitě rozesměje. „Ne, tady nejsou na žádném domě zvonky,“ říká a volá nahoru do oken. Budova ostatně nemá ani vchodové dveře, okapy nebo zábradlí. Rozklíženými okny tak, že je to vidět z ulice, táhne. Přesto tu v přeplněných plesnivých bytech žijí desítky lidí, především rodin s malými dětmi.

Osmatřicetiletý sociální pracovník ze sdružení Konexe a Amare / Naše Předlice se brodí o pár domů dál. Po kotníky v černém mazlavém zapáchajícím bahně smíchaném s odpadky, které je tu místo chodníků. Za zády zchátralý skelet bývalé továrny na chemické sklo, podle které se ulice jmenuje. Holé sloupy staré haly se zvedají k šedému zimnímu nebi stejně bezútěšně jako pohledy zdejších lidí. Všichni žijí v nepředstavitelné bídě.

„Volala jsem vám. Nejmladší dvouměsíční syn skončil s těžkým nachlazením v nemocnici. Už je tam pět dní. Řekli mi, že mám přinést plínky. Ale jsem bez peněz. Co mám dělat?“ prosí ho Iveta Kačiová.

Podle zákona o hmotné nouzi, který schválili v roce 2017 poslanci, můžou obce na svém území určit, v jaké lokalitě má úřad práce vyplácet chudým lidem doplatky na bydlení. Ústí bylo jedno z prvních měst, které opatření zavedlo. Vyhlásilo bezdoplatkové zóny na dvaadvaceti místech. Ústí se za několik týdnů stane největším městem v Česku, které vyhlásí bezdávkovou zónu na celém svém území.

Ustaraná žena žije se svými sedmi dětmi a mužem v miniaturním jedna plus jedna. Elektrický přímotop nestíhá teď v zimě vytopit ani tak malý byt, takže v kuchyni jede naplno trouba s dvířky dokořán, aby děti nebyly nemocné ještě víc než teď. Na pětiramenném lustru je amatérsky drátem připevněná jediná žárovka. I přesto početnou rodinu přijde nuzné bydlení na šest a půl tisíce korun měsíčně plus poplatky a energie. Jako bonus se můžou vysklenými okny v chodbě třeba donekonečna dívat, jak bagry bourají vybydlený symbol Předlic, ulici Na Nivách.

Brož vytáhne mobil a volá řediteli ústecké charity. Během pár minut domluví, že si může Kačiová ráno přijít pro plínky. Ta mu za to vděčně děkuje. Je vidět, že jí spadl kámen ze srdce.

Z ubytovny skončily rodiny v tělocvičně a pak v ghettu

V jednom z nejhorších vyloučených ghett v Česku skončila rodina poté, co v létě bez varování zavřeli soukromí majitelé dvě ubytovny. Bez střechy nad hlavou se tak ocitlo přes dvě stě třicet lidí, především početných romských rodin.

Rodina Ivety Kačiové skončila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Exekuce

Reportáž

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější