Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Programu Šlachtovy Přísahy dominuje boj s korupcí. Obří schodek neřeší, chce zlevnit potraviny

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta představuje program svého hnutí. Foto: Přísaha
Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta představuje program svého hnutí. Foto: Přísaha

Sám a za křiku kolemjdoucích dětí na schodech v pražských Nových Butovicích představil Robert Šlachta program hnutí Přísaha. Chce například obnovit policejní útvar pro řešení korupce či vyšetřit covidové zakázky. Jak ale řešit obří deficity v řádech stovek miliard korun, se kterými se Česko kvůli pandemii covidu-19 potýká, neprozradil. Přesto slibuje, že daně zvedat nebude.

„Ten čas teď přišel,“ řekl Šlachta během představení programu v živém vstupu z pražských Nových Butovic. Ten mu ale překazil křik kolemjdoucích dětí, lídr Přísahy se proto přesunul do kanceláře hnutí.

Šlachta připomněl, že původně chtělo jeho hnutí plán pro příští volební období představit již během víkendového ostravského sněmu.

Ten ale byl kvůli živelní pohromě na Slovácku poměrně výrazně osekán a řešil spíše technickou část včetně volby vedení hnutí. Prvním předsedou se stal jeho zakladatel Šlachta, který neměl protikandidáta a dostal 110 hlasů od 120 přítomných delegátů. Prvním místopředsedou hnutí se stal jeho bývalý kolega Tomáš Sochr, druhým Jaroslav Pelc. Ze zhruba 1300 žadatelů o členství bylo zatím jako řádný člen přijato více přibližně 130 lidí.

Hnutí se může stát důležitým subjektem z pohledu povolební matematiky. Průzkumy mu aktuálně přisuzují zhruba pětiprocentní podporu, pozvolně přitom sílí. Daří se mu přebírat hlasy napříč stranami. „Hnutí Přísaha sbírá voliče především v řadách ANO, SPD a mezi nevoliči a částečně i mezi Piráty,“ popisuje poslední volební model agentury Kantar CZ.

Jednotlivé kandidátky pro sněmovní volby, které se uskuteční v říjnu, chce hnutí představit zhruba v červenci. Zákonná lhůta je 3. srpna.

Vyšetřit zakázky

Hnutí Přísaha svůj volební program pojmenovalo Plán pro spravedlivé Česko – Konečně spravedlivě, důsledně a odvážně. Na prvním místě zmiňuje bod, se kterým Šlachta objíždí už několik měsíců celou zemi. Nové hnutí bývalých policistů chce prověřit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější