Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Od králů masa k veganskému stylu života? Korejská kuchyně po pandemii

Korejci nedají na svou kuchyni dopustit. Obzvlášť pyšní jsou na svoje hovězí, které pro ně představuje bohatství a luxus. Klasická korejská kuchyně je však kromě rýže a dalších obilovin založená především na zelenině a luštěninách a hojná konzumace masa se její součástí stala teprve poměrně nedávno. Foto: Jun Josok, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0
Korejci nedají na svou kuchyni dopustit. Obzvlášť pyšní jsou na svoje hovězí, které pro ně představuje bohatství a luxus. Klasická korejská kuchyně je však kromě rýže a dalších obilovin založená především na zelenině a luštěninách a hojná konzumace masa se její součástí stala teprve poměrně nedávno. Foto: Jun Josok, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

V dvaapadesátimilionové Jižní Koreji žije kolem milionu a půl vegetariánů a půl milionu veganů. Na první pohled kapka v moři. Přesto je to asi desetkrát víc než před deseti lety. Velkou roli sehrála pandemie – a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se věci měly vrátit do předcovidového normálu, hlásí ze Soulu spolupracovnice Deníku N Markéta Balková.

Jedno z prvních a zároveň nejživějších setkání autorky těchto řádků s jihokorejskou kulturou se odehrálo před nějakými patnácti lety, poblíž newyorského Manhattanu v New Jersey, kde žije početná korejská menšina. Kamarádi, Američané korejského původu, mě tenkrát vzali do restaurace specializované na grilované hovězí.

Byla nacpaná k prasknutí a svou živou, hlasitou atmosférou připomínala zábavní klub. Dodnes si pamatuji velký stůl, kolem kterého jsme seděli: uprostřed měl gril plný žhavých uhlíků. Čerstvě opečené, šťavnaté kousky jsme balili do listů čerstvého hlávkového salátu, přidali hustou chilli omáčku a dušenou rýži a jednotlivá sousta zapíjeli pivem. Dokonalé.

Když jsme se s manželem před pár lety přestěhovali do Soulu, našli jsme takových restaurací jen v naší čtvrti nepočítaně. Každý večer byly plné, před některými dokonce stály dlouhé fronty. Pobyt v Koreji nás naučil pár dalších triků. Jako třeba opékat galbi, žebírka, nebo samgjopsal, vepřový bůček, se stroužky česneku. Podle příkladu místních jsme pivo nahradili tradičními nápoji: silnější pálenkou sodžu nebo jemnějším rýžovým vínem makkoli.

Nerozlučná dvojice sodžu (v popředí) a andžu: pokrmů, které Korejci pojídají při popíjení alkoholu. Vlevo se opéká maso, vpravo typické pikantní jídlo s mořskými plody a zeleninou. V pozadí jsou talířky s přílohami pančchan. Foto: L. W. Yang, Flickr, CC BY 2.0

A naše cesty po různých regionech poloostrova znamenaly příležitost ochutnat místní speciality. V některých městech, třeba v Suwonu na jih od Soulu, najdete restaurace specializované na marinované smažené kuře dak galbi. Na ostrově Čedžu můžete zase ochutnat grilovaného kance.

Maso v Koreji: včera a dnes

Korejci nedají na svou kuchyni dopustit. Ale obzvlášť pyšní jsou na svoje hovězí, které pro ně představuje bohatství a luxus. Dopřávají si ho proto u příležitosti rodinných oslav, na večeři s kamarády nebo na proslulých firemních večírcích, zatímco doma jedí spíš střídmě. Tomu odpovídají ceny: v každé specializované restauraci nebo řeznictví vám dají na výběr mezi drahým korejským masem a

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jídlo a gastronomie

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější