Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na Tour se místo bezpečnosti řeší ponožky a další pitomosti, zlobí se cyklista. Radí, jak padat

Hromadný pád během první etapy Tour de France zavinila neukázněná fanynka, která atakovala jezdce transparentem. Foto: ČTK/AP
Hromadný pád během první etapy Tour de France zavinila neukázněná fanynka, která atakovala jezdce transparentem. Foto: ČTK/AP

Začátek letošní Tour de France poznamenaly časté karamboly, po kterých skončili na zemi i někteří z favoritů. Český cyklista Leopold König, který na nejslavnějším závodě dojel před sedmi lety na sedmém místě, v rozhovoru pro Deník N vysvětluje, proč tyto incidenty při zachování současných pravidel nevymizí.

Začátek Tour de France ovlivnily pády – peloton na to zareagoval hromadným protestem, když se na začátku čtvrté etapy cyklisté zastavili. Vzpomenete si na nějaký podobný moment?

Něco podobného jsem zažil několikrát, ale problém je v tom, že peloton asi nikdy nebude jednotný. Pokaždé se najde tým nebo jednotlivci, kteří si myslí něco jiného než většina. To je kámen úrazu bezpečnosti vrcholové cyklistiky.

Ani při tomto protestu nebyl peloton úplně jednotný. Třeba Francouz Julian Alaphilippe ho nebral úplně zodpovědně a bylo na něm vidět, že s ním nesouhlasí. Francouzi na Tour de France prostě stávkovat nebudou, protože závod je jejich národní poklad a nemohou si to dovolit.

Asi není snadné se domluvit napříč všemi týmy na podobné stávce. Navíc když jde o spontánní akci, která se domluvila ze dne na den.

Mezinárodní cyklistická unie neřeší důležité aspekty spojené s bezpečností a místo toho se řeší pitomosti typu ponožek a dalších detailů, které nerozhodují. Nejdůležitější z hlediska bezpečnosti je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cyklistika

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější