Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišovo onkologické centrum naráží na problémy s pozemky, chybí mu také souhlas odborníků

Andrej Babiš a Adam Vojtěch. Foto: ČTK
Andrej Babiš a Adam Vojtěch. Foto: ČTK

Nové onkologické centrum má přes původní dohady nakonec skutečně vyrůst v areálu FN Královské Vinohrady. A to i přesto, že Česká onkologická společnost s projektem nesouhlasí. A také navzdory tomu, že nemocnice koupila od magistrátu pozemky za jiným účelem – kvůli výstavbě nového traumacentra.

Projekt onkocentra prosazuje premiér Andrej Babiš, který Deníku N už v polovině dubna řekl, že nová budova bude stát právě v areálu vinohradské nemocnice. V dalších týdnech se začalo mluvit o tom, že by se centrum mohlo postavit v jiných pražských nemocnicích. Ministerstvo zdravotnictví oslovilo podle Adama Vojtěcha (za ANO) ohledně možné výstavby čtyři pražské fakultní nemocnice – Motol, Bulovku, Thomayerovu nemocnici a Všeobecnou fakultní nemocnici.

Včera padlo definitivní rozhodnutí. Premiér Babiš, ministr Vojtěch a ředitel FN Královské Vinohrady Petr Arenberger na tiskové konferenci oznámili, že centrum se začne stavět právě v areálu této nemocnice. „Jedním z mých hlavních úkolů bylo v této části rozšířit areál a rozšířit zdravotnický provoz. (…) Jsem moc rád, že díky prostředkům, které jsou k dispozici a jsou využitelné pro onkologii,“ řekl ředitel Arenberger.

Problémy s výměnou pozemků

Babišův projekt ale naráží na některé problémy. Tím prvním je, že nová budova má stát na místě, které bylo původně určeno pro jiný projekt. Magistrát a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v dubnu odprodaly nemocnici pozemky na výstavbu traumacentra.

„Česká republika pozbude vlastnické právo k nemovitému majetku, který je trvale nepotřebný, a zároveň získá do vlastnictví nemovitý majetek v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady potřebný pro výstavbu pavilonu traumacentra,“ stojí ve smlouvě, kterou Arenberger na jaře tohoto roku podepsal.

Vojtěch připustil, že je nyní potřeba vyřešit možné právní následky toho, že má onkologické centrum stát na pozemcích určených pro jiný projekt. „Vždy jsou nějaké problémy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější