Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dřív Piráti dokázali na výpady reagovat s humorem, podávat žalobu na Babiše je chyba, říká politolog

Zahájení kampaně Pirátů a Starostů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Zahájení kampaně Pirátů a Starostů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pirátská strana v posledních měsících přichází o voliče. Politolog Jakub Lysek z Palackého Univerzity v Olomouci vysvětluje, že straně chybí několik jasných pozitivních momentů v kampani, se kterými by si voliči Piráty spojili. Nepomáhá jim podle odborníka ani způsob, jakým se brání proti výrokům premiéra Andreje Babiše. „Pokud budou podávat žaloby nebo se cítit ublíženě, nemůže jim to podle mě pomoci,“ říká.

Proč podle vás koalice Pirátů a Starostů od jara ztrácí na síle?

Je potřeba se podívat, jaké průzkumy srovnáváme. Během února a března byla v Česku velká vlna pandemie, platila restriktivní opatření a panovala tu velká nespokojenost s vládou. Značná část lidí byla její politikou znechucena.

Piráti se STAN se v tomto období dostali na své maximum, byli totiž velkými kritiky Babišovy vlády a také ještě naplno nezačala kampaň koalice Spolu. To se změnilo. ODS, lidovci a TOP 09 kampaň spustili. Tato koalice na Piráty tlačí z pravicových pozic, z druhé strany na ni útočí Andrej Babiš.

Poté, co se opatření zrušila a rozšířil se všeobecný optimismus, řada voličů už nevnímá covid-19 jako problém.

U středopravicových voličů, kteří se rozhodují mezi oběma koalicemi, mohlo zarezonovat téma možného zvyšování daní z nemovitostí. Část lidí to mohlo vystrašit, i když je Piráti v programu nemají a tuto informaci dementovali.

Začaly se také šířit hoaxy o Pirátech. Není pravdou, že by jim vyloženě věřili pouze voliči některých stran, například SPD nebo komunistů. Šíří se také u vzdělanějších voličů, kteří ale reagují na jiná témata. Může jít o domnělý neomarxismus Pirátů, povinné sdílení bytů a podobně.

Myslíte si tedy, že vrchol Pirátů v preferencích byl podmíněný situací? Vláda byla nepopulární kvůli covidu-19 a druhá koalice do toho ještě nezačala úplně šlapat?

Zkraje roku jim pomohlo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější