Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nová epidemie bere Indům oko nebo život. Desítky tisíc lidí po covidu napadla nebezpečná černá plíseň

Polovina pacientů napadených mukormykózou zemře. Když plíseň pronikne do mozku, umírají dokonce čtyři pětiny nemocných. Foto: Adobe Stock
Polovina pacientů napadených mukormykózou zemře. Když plíseň pronikne do mozku, umírají dokonce čtyři pětiny nemocných. Foto: Adobe Stock

Země donedávna bojovala s nedostatkem kyslíku pro covidové pacienty. Teď bojuje s nedostatkem protiplísňových léků.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Anil Baburao Wankhede je fotograf, který svou rodinu živil focením svateb a zásnub. Díky tomu mohl jeho syn chodit na univerzitu a dcera do školy.

V dubnu ho hospitalizovali s covidem. Uzdravil se, ale zakrátko byl v nemocnici znovu. Oteklo mu pravé oko.

Tentokrát se odtud tak rychle nedostal. Ležel tam ještě v červnu, obličej napojený na hadičky. Selhalo mu hned několik orgánů a málem zemřel. Nakonec mu to oko, kterým se skrze svůj nikon díval na novomanželské páry, museli vyoperovat.

Kolem jenom tma

Indie se postupně vzpamatovává ze silné druhé vlny koronavirové nákazy, během níž mnohé rodiny ztratily jak své milované, tak úspory, když se nemocné snažily zachránit šestinásobně dražším kyslíkem z černého trhu.

Teď se takto snaží sehnat amfotericin B, jímž se léčí vážné plísňové infekce včetně mukormykózy. Léku je nedostatek, a tak léčba takzvané černé plísně vyjde v přepočtu i na 300 tisíc korun. I Wankhede potřeboval, aby si jeho bratr někde vypůjčil peníze a vypomohl mu. Teď když přišel o oko a neví, jak bude dál pracovat, netuší ani, jak mu dluh splatí.

„Mám zničený život. Kolem je jenom tma,“ řekl.

Mukormykózu způsobuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Indie

Jižní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější