Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejrychlejším záchranářem je všímavý soused, říká šéf hasičského týmu, který hledá lidi pod troskami

Jiří Čmakal. Foto: HZS ČR
Jiří Čmakal. Foto: HZS ČR

Současné nasazení na jižní Moravě bylo jedním z největších tuzemských zásahů zvláštní hasičské jednotky USAR, která se zaměřuje na vyhledávání lidí pod troskami zničených domů. Záchranáři nakonec nikoho pod troskami zachraňovat nemuseli, přesto pro ně bylo tornádo výjimečné – například rychlostí, s jakou obce zasáhlo, vysvětluje šéf týmu Jiří Čmakal.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Do zničených jihomoravských obcí vyrazili kromě běžných jednotek také zvláštní hasiči z takzvaného USAR týmu, který se zaměřuje na záchranu lidí z trosek budov po živelních katastrofách či teroristických útocích. První jednotky z Prahy do Brna vyrazily do půl hodiny po úderu tornáda a měly za úkol prohledat trosky domů.

„Cesta z Prahy byla relativně dlouhá a informací nebylo mnoho. V průběhu jízdy se tak mnohé informace ještě zpřesňovaly, například finální místo nasazení,“ vysvětluje Jiří Čmakal, který českému USAR týmu velí a zásah řídil z Prahy.

Sám Čmakal, který je rovněž vedoucím směny A všech pražských hasičů, přitom říká, že první záběry z místa v něm vyvolaly dojem, že jde o skutečnou katastrofu. „Ačkoliv je to tedy nevhodné takto říkat, na počet obyvatel není počet obětí tak vysoký. Když jsem viděl obrázky totálně zničených vesnic, čekal jsem tu bilanci daleko horší,“ dodává hasič, pro nějž byla čtvrteční událost mimořádná především svou rychlostí – řádění tornáda totiž přišlo znenadání a trvalo pouhých sedm minut.

Například ve srovnání s povodněmi se tak jedná o zásah, na který se záchranáři mohli jen stěží připravit. „Tu situaci bych klidně srovnal se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tornádo na Hodonínsku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější