Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Krádež za bílého dne? Byli jsme se podívat, co se stalo s lithiem a kde jsou biliony na důchody

Pracovník společnosti Geomet zvlhčuje vzorky rudy s lithiem z průzkumných vrtů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Pracovník společnosti Geomet zvlhčuje vzorky rudy s lithiem z průzkumných vrtů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Minulé sněmovní volby výrazně ovlivnila tzv. kauza lithium. Využilo ji především hnutí ANO a Andrej Babiš k ostrým útokům na ČSSD. Její tehdejší ministr Jiří Havlíček podepsal krátce před volbami nezávazné memorandum o další spolupráci s australskou firmou EMH, která zásoby lithia pod severočeským Cínovcem už několik let předtím prozkoumávala. Podle Babiše to byla krádež za bílého dne. Žádná obvinění se ale nepotvrdila. Babišova vláda loni rozhodla, že se na těžbě a zpracování lithia bude podílet ČEZ, se vstupem státu ale počítalo i původní memorandum.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prošedivělý muž v kraťasech a sportovní mikině působí trochu jako perfektně připravený student geologie u zkoušky.

„Dělá se geochemie, mineralogie, hydrogeologie, geotechnika. Zkoušek, které se z každého vrtu dělají, jsou desítky až stovky,“ vypočítává Richard Pavlík, který má ale studium na ostravské Vysoké škole báňské dávno za sebou a dnes pracuje jako technický ředitel firmy Geomet.

Nestojíme ostatně ve vysokoškolské učebně, ale uprostřed lesa ve zhruba osmisetmetrové nadmořské výšce a Pavlík se sklání nad nenápadným prorezivělým uzávěrem v malé vybagrované prohlubni.

Pod uzávěrem se skrývá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější