Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vaše obce zase budou žít, vzkazuje na Moravu vesnice, kterou smetla povodeň. Posílá pomoc a nabízí zkušenosti

Obec Kly na Mělnicku v roce 2002 smetla povodeň, velké škody tu napáchala velká voda i v roce 2013. V obci už ale známky obou katastrof musejí návštěvníkům ukázat místní. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Obec Kly na Mělnicku v roce 2002 smetla povodeň, velké škody tu napáchala velká voda i v roce 2013. V obci už ale známky obou katastrof musejí návštěvníkům ukázat místní. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Spoušť, kterou napáchalo tornádo na jihu Moravy, oživila vzpomínky na vlastní hrůzné zážitky také v obcích, které podobným způsobem zasáhly povodně. Deník N navštívil vesnici Kly na Mělnicku, kterou velká voda katastrofálně zasáhla v letech 2002 a 2013. Nyní obec na jižní Moravu okamžitě poslala finanční pomoc a organizuje další. Tamní starosta ale počítá i s tím, že by se po tornádu mohly hodit i zkušenosti s obnovou vesnice a života v ní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Vrátíte se zpátky v čase, pochopitelně. Vzpomínky se vrátí, hned se to spojí. Komu spadl barák, komu ne, jak ta obec vypadala,“ říká Pavel Michalíček. Z příjemného stínu budovy obecního úřadu se rozhlíží po sluncem zalité vesnici, v jejímž čele od loňského února jako starosta stojí.

Vesnice se jmenuje Kly a její název se v roce 2002 stal téměř synonymem zkázy, kterou do Čech, včetně Prahy, přinesla stoletá povodeň na Vltavě a Labi. Kalná voda zaplavila velkou část obce, padla jí tu za oběť stovka domů. O něco mírnější, ale také devastující byla velká voda i v roce 2013.

Vzpomínky na vlastní těžké časy oživila čerstvá tragédie na druhém konci České republiky. I když měla jiného původce – větrnou smršť namísto stoupající vody –, její následky lidé na Mělnicku až příliš důvěrně znají. Oběti na životech, zbořené domy, zničené živnosti, nejistota a obavy z budoucnosti. Kly se okamžitě zapojily do pomoci, která na jih Moravy proudí z celé země.

„Poslali jsme zatím čtyřikrát deset tisíc na obecní účty čtyř postižených obcí, o kterých se mluvilo už v pátek,“ říká starosta Michalíček. Obec se také chystá vypsat sbírku pro občany a přes osobní kontakty v zasaženém regionu vytipovat, kde by mohla konkrétně pomoci.

Výšku vody v roce 2002 a 2013 připomínají i značky na hasičské zbrojnici. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Sám Michalíček bydlí v té části Kel, kterou povodně zasáhly nejhůře. Podle něj teď solidarita pomáhá nejen přímo, ale i psychicky. Zažil to sám.

„Ti lidé na Moravě jsou teď v momentu, kdy jim pomáhá vidět, že v tom nejsou sami, to říkám z vlastní zkušenosti. Ta semknutost a solidarita je velká vzpruha,“ říká.

U Martina teče pivo. A občas voda

Jeho slova potvrzuje i hospodský Martin Malý z kelské hospody U Martina. „Když jsem tady před barákem spal v autě, přišel pán. Já jsem na něj vyběhl, bál jsem se, že jde rabovat‚ ale on sáhl do kapsy,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Tornádo na Hodonínsku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější