Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O Zemanově nástupci vláda nejedná. Absence nejvyššího žalobce může Babišovi pomoci v Čapím hnízdě

Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím nerozhodla, zda do funkce nejvyššího státního zástupce po Pavlu Zemanovi jmenuje jeho zástupce Igora Stříže. Situace, kdy Stříž bude zastupitelství řídit pouze jako první náměstek, může ale podle státních zástupců v budoucnu pomoci samotnému Babišovi a jeho obhájcům v kauze Čapí hnízdo, v níž je obviněný.

Vedení Nejvyššího státního zastupitelství se od čtvrtka ujme první náměstek Igor Stříž. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) sice navrhla vládě, aby jej přímo jmenovala nejvyšším státním zástupcem, premiér Andrej Babiš (ANO) však bod nezařadil na jednání.

„To se ptejte na vládě,“ odpověděla Deníku N ministryně Benešová na dotaz, proč Babišův kabinet o jmenování nejvyššího žalobce nejednal. Sama o jeho oficiální jmenování stojí, Stříže navrhla s tím, že jde o člověka se zkušenostmi a řadou profesních kvalit.

Odpovědi na otázky, proč kabinet o zásadním postu nejedná, ale není možné získat. Premiér Babiš ani jeho mluvčí na otázky nereagují.

Současný zástupce odcházejícího Pavla Zemana Stříž se od čtvrtka zřejmě ujme úřadu nikoli jako oficiální nejvyšší žalobce, ale pouze jako první náměstek vykonávající funkci nejvyššího žalobce.

Zástupce neexistujícího žalobce

Jenže taková situace může

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Nejvyšší státní zastupitelství

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější