Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co nás učí historie o postpandemickém oživení

Pražská restaurace Červený jelen. Ilustrační foto: ČTK
Pražská restaurace Červený jelen. Ilustrační foto: ČTK

Komentář Ivana Mikloše: Paul A. Samuelson byl jedním z nejvýznamnějších ekonomů dvacátého století, jeho učebnice ekonomie se dočkala desítek vydání a je bezkonkurenčně nejrozšířenější na světě. Když se ho v jednom z posledních rozhovorů zeptali, co by dělal jinak, pokud by mohl začít znovu, řekl, že by se mnohem více opíral o historii a hledal by odpovědi na otázky budoucnosti v minulé zkušenosti.

Právě na tuto Samuelsonovu odpověď jsem si vzpomněl, když jsem nedávno četl článek v týdeníku The Economist, který shrnul historické zkušenosti z postpandemického ekonomického oživování ve světě v průběhu posledních dvou století.

Pandemická ekonomická krize je totiž specifická a mnohem vzácnější než finanční krize, které se opakují poměrně pravidelně. Při pandemii, stejně jako při válce, jde totiž o nefinanční krizi. Lokální nebo regionální pandemie nebo války probíhají ve světě téměř nepřetržitě, unikátnost dnešní situace ale spočívá v tom, že čelíme celosvětové pandemii, a tedy i celosvětové zdravotní, sociální a ekonomické krizi.

Za posledních více než sto let jsme takové situace zažili jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější