Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bezchybný týmový výkon dostal Čechy blízko k medaili, která by hráče mohla posunout do velkoklubů

Tomáš Holeš poslal svým gólem českou reprezentaci do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Foto: ČTK / AP / Bernadet Szabo
Tomáš Holeš poslal svým gólem českou reprezentaci do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Foto: ČTK / AP / Bernadet Szabo

Mezi nejlepších osm týmů letošního mistrovství Evropy patří také česká fotbalová reprezentace, která na turnaji sází na týmovost. Díky ní vymazala do té doby stoprocentní Nizozemsko. Pokud navíc Češi zvládnou i čtvrtfinále proti Dánsku, naváže tým Jaroslava Šilhavého na úspěchy českého fotbalu z přelomu tisíciletí.

„Mám radost z toho, co jsme dokázali jako tým. Byli jsme skoro největší outsider celého mistrovství, i tak se nám povedlo postoupit. Věřím, že jsme schopni tímhle týmovým výkonem pozlobit Dány, a uvidíme, jestli bude ještě něco dál,“ usmíval se po postupu do čtvrtfinále český trenér Jaroslav Šilhavý.

Národní tým už před osmifinále proti Nizozemsku, ale ani před celým turnajem nepatřil mezi širší okruh favoritů, naopak. Nizozemsko navíc postoupilo do vyřazovací části turnaje bez ztráty bodu, nadto během skupinových zápasů nastřílelo vůbec nejvíce branek na turnaji (8).

Jenže nizozemské individuality se nedokázaly vypořádat s disciplinovaným týmovým výkonem českého celku, který byl navíc oproti duelu s Anglií daleko odvážnější. Šilhavý tak může

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Mistrovství Evropy ve fotbale

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější