Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chceš změnit svět? Začni na své zahrádce! Kniha o užitečnosti přírodních zahrad

Zahradu můžete krotit, nebo jí dát svobodu. Foto: Adobe Stock
Zahradu můžete krotit, nebo jí dát svobodu. Foto: Adobe Stock

„Skromně se hlásíme k tomu, že se nám v této knize jedná ne o to, jak vypěstovat zdravější rajčata, ale o to, jak změnit svět.“ Toto ironicky sebevědomé prohlášení stojí v úvodu knihy Stromy mě znají jménem: Kniha o přírodních a léčivých zahradách. Sepsal ji kolektiv autorů, z nichž je rozhodně nejznámější český geolog, klimatolog, spisovatel, esejista, filozof, překladatel a popularizátor vědy Václav Cílek.

Ač profesí geolog, psal Václav Cílek o zahradách už v minulosti. Kupříkladu v knize Co se děje se světem? Kniha malých dobrodiní v čase velké proměny Země přitom takřka vzbuzoval dojem, že zahradničení je disidentská činnost soukromníků, kterou musejí provádět proti údajnému diktátu Evropské banky, „bez metodického vedení EU“ a dalších jím opovrhovaných institucí.

V nové knize je tvorba přírodních zahrad pojata méně vyhroceně: přiblížena je jejich někdy i vznešená prehistorie spatřovaná také v některých zahradách zakládaných šlechtici, přičemž svoje zastánce má i u vlivných současného světa, jako je Charles, princ z Walesu. Nebo u relativně velkých firem, jako je dm drogerie. Vysvětleny jsou v ní některé obecné principy, jak přírodní zahradu vytvořit a spravovat, aby byla udržitelná, a jak z ní udělat domov i pro motýly a ptáky (bez rašeliny, která se musí těžit a převážet, dále bez umělých hnojiv a bez pesticidů). Přidány jsou i tipy pro české podmínky, například jaké jsou tradiční druhy jabloní či hrušní a do kterých oblastí jsou vhodné.

Naopak zvláště čínské a japonské (meditační) zahrady mají podle Cílka jednu nepříjemnou vlastnost – „jsou přeplácané většinou krásnými a smysluplnými symboly a uměleckými předměty, zatímco my na většině plochy potřebujeme vágní prostory“ a trochu více „slovanské“ chaotičnosti. Chápeme, že tyto asijské zahrady nejsou „přírodní“ ve smyslu, jak je vnímá tato kniha. Ale názor, že čtenáři by měli chtít mít svoji zahradu chaotickou, Cílek vnucuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura faktu

Příroda

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější