Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

A pak vystoupí v televizi hlava státu a řekne, že lidi jako vy jsou mu „bytostně odporní“…

Být trans není lifestyle ani volba. Nikdo si tento osud nevybral. Ilustrační foto: Adobe Stock
Být trans není lifestyle ani volba. Nikdo si tento osud nevybral. Ilustrační foto: Adobe Stock

Glosa Lenky Králové: Prezident Miloš Zeman v neděli ostře zaútočil na transgender lidi. „Jsou mi bytostně odporní,“ prohlásil v televizi, když se zastával diskriminačního zákona, který v Maďarsku prosadil Viktor Orbán. Na prezidentův útok reaguje jedna z těch, o nichž Zeman mluvil.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Představte si, že je vám osmnáct a rodiče vás právě vyhodili z domu. Celý svůj dosavadní život bojujete proti démonům ve své hlavě, nakonec zjistíte, co je váš problém, a právě proto jste přišli o domov. Ve škole jste se stali terčem posměchu. Svůj úděl jste si nevybrali. Od narození to nějak ve vás bylo. Konečně jste našli těžkou a trnitou cestu, jak být v životě šťastní.

Na té cestě se vám může stát, že vás chlípný sexuolog bude nutit do sledování dětského porna (prý aby vyšetřil vaši sexualitu), může se vám stát, že vás bude osahávat a tvrdit, že je to diagnostika (přitom je to obyčejné zneužívání). Všem lidem okolo musíte dokazovat, kdo doopravdy jste. A pak vystoupí v televizi, v pořadu CNN Prima News, hlava státu, prezident republiky, vrchní velitel ozbrojených sil, a řekne, že lidi jako vy jsou mu „bytostně odporní“. Je to názor. Názor hlavy státu.

Být trans není lifestyle ani volba. Nikdo z nás si tento osud nevybral. Každý z nás musel

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

LGBTQ

Miloš Zeman

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější