Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Strach se může vracet s každou bouřkou, říká dobrovolnice, která lidem po tornádu poskytuje psychologickou pomoc

Ágnes Němečková působí ve spolku Juno Moneta, který hájí práva pacientů, především rodičů a dětí. Foto: archiv Ágnes Němečkové
Ágnes Němečková působí ve spolku Juno Moneta, který hájí práva pacientů, především rodičů a dětí. Foto: archiv Ágnes Němečkové

Po čtvrtečním tornádu na Hodonínsku pracují v místě také týmy psychologů a sociálních pracovníků. Lidem, kteří přežili řádění živlů, poskytují první pomoc i po psychické stránce. „Obrovsky jim pomáhá, že sem hned přijeli dobrovolníci a humanitární organizace, že se na ně nezapomnělo. I vzdálené rodiny se semkly a pomáhají si,“ říká Agnes Němečková, která působí v Hruškách jako dobrovolnice.

Němečková působí za normálních okolností v propacientské organizaci Juno Moneta. V Hruškách teď pracuje jako dobrovolnice v týmu složeném ze zástupců neziskových organizací a integrovaného záchranného systému. Obětem poskytuje krizovou psychosociální pomoc.

„Jsou tu lidé, za nimiž se budeme vracet, docházet dlouhodobě, protože to mají extrémně těžké nebo katastrofu těžce nesou. Psychická krize ale může pracovat v čase, takže je pravděpodobné, že později bude naši pomoc potřebovat víc lidí,“ říká Němečková.

Jak dlouho jste v Hruškách a co obnáší vaše práce krizových interventů?

Dneska (v neděli, pozn. red.) jsme byli první den v terénu. Mluvili jsme asi se stovkou lidí. Ptáme se jich na jejich aktuální potřeby, jestli mají jídlo, pití, jestli si chtějí povídat nebo nepotřebují odbornou psychologickou pomoc. Já tu budu asi do čtvrtka, jiné týmy ale budou pokračovat.

Liší se nějak potřeby lidí podle věku?

Liší se podle věku, podle sociálních dovedností a kompetencí, podle toho, jak byli zvyklí si i předtím řešit věci sami.

Byla jsem jako dobrovolník při povodních. Ale tahle katastrofa je jiná,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Tornádo na Hodonínsku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější