Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Piráti ztrácejí voliče. Spolu se dotáhlo na čelo, sílí Šlachta a Babiš se stabilizoval

Lídři koalice Spolu. Foto: Gabriel Kuchta Deník N
Lídři koalice Spolu. Foto: Gabriel Kuchta Deník N

Největšími favority na volební vítězství jsou momentálně obě opoziční koalice. Plyne to z aktuálního volebního modelu agentury Kantar CZ. Koalici Pirátů a hnutí STAN by nyní volilo 24 procent lidí, koalice Spolu by získala pouze o půl procentního bodu méně. Slábne podpora pro Piráty, ty by samostatně volilo prakticky stejně lidí jako Starosty.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podle výzkumu tak pokračují trendy z minulých měsíců. Piráti se Starosty měli velmi silný nástup v začátku roku 2021, postupně ale jejich podpora klesá. Oproti minulému šetření si koalice pohoršila o dva procentní body. Od březnového výzkumu ztratila koalice pětinu voličů (šest procentních bodů).

Pokles je dán zejména odlivem podpory od Pirátů. Podle Kantaru by samotné Piráty nyní volilo pouze 14 procent lidí, což je oproti předchozím měsícům slabý výsledek. Podobný zisk, na který by strana nyní dosáhla, by podle výzkumníků získali samostatně i Starostové a nezávislí.

„Největší odliv nastal směrem ke koalici Spolu, zejména

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější