Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místo střech plachty, ucpané cesty a legendy o létajících náhrobcích. Mikulčice uklízejí a vzpamatovávají se

Jihomoravské obce se vyrovnávají s dopady katastrofy. S úklidem a provizorními opravami domů pomáhají profesionálové i řada dobrovolníků. Přinášíme reportáž z Mikulčic, kde kvůli tornádu bude muset jít k zemi kolem třicítky domů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na střeše rodinného domku na kraji Mikulčic nezůstala jediná taška, okna jsou vybitá a ani dodávka za domem neustála čtvrteční řádění bouře a tornáda. Mezi krovy se mrštně proplétají mladí studenti vojenské školy, kterým velí usměvavá žena s blonďatým culíkem. Přitloukají na holé trámy plachtu, aby vytvořili improvizovanou střechu.

Dva dny po ničivém tornádu se vesnice znovu staví na nohy. Ulicí zrovna projíždí vojenské auto s amplionem na střeše, ženský hlas z něj opakovaně hlásí: „V kulturním domě se sbírají požadavky na zaměření a opravy střech. Přijďte si pro humanitární pomoc. Voda ve vodovodním řadu je pitná. Pro občany je oběd v kulturním domě.“

„Ten barák jsem koupil loni a začal ho dávat dohromady. Nová okna, dveře, omítky,“ říká Petr Petura, třiapadesátiletý montér, výrobce retronábytku a amerických dekorací. Z chodníku pokrytého taškami a střepy pozoruje hemžení na své střeše. Vedle domu stojí zmačkaná trampolína od sousedů a polámané stromy.

Do Mikulčic se člověk může dostat přes Lužici, kde tornádo rovněž zničilo mnoho domů. Foto: Adéla Skoupá, Deník N

„Jsem bezradný, člověk tu noc a den pobíhal, protože vůbec nevěděl, co má dělat. Nedá se na to připravit. A pomoc musela být nejdřív těm nejvíc postiženým, takže jsem nevěděl, na koho se obrátit,“ vypráví.

Čtvrteční příchod tornáda zaznamenal oknem z patra domu. Nejdřív

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Tornádo na Hodonínsku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější